Afgewaaide molenbaard

Afgelopen juli trof de molenaar bij molen de Arend in Coevorden een flinke ravage aan op de stelling (foto 2). De molenbaard bleek van de molen af te zijn gewaaid… 🙁 De oorzaak was snel te achterhalen: de baard bleek maar 1 cm in het hout geschroefd (foto 1), waardoor tijdens een storm blijkbaar de zware baard naar beneden is gekomen. Waarschijnlijk zijn dit nog schroeven uit de jaren ’70, die door molenmaker Medendorp zijn bevestigd in 1978 tijdens de grote restauratie.

Onderdelen bij elkaar zoeken en restaureren

Het was een heel karwei om alle onderdelen weer bij elkaar te zoeken en alles weer passend te maken. Met schroeven en houtlijm is dit aardig gelukt! Nu de baard toch op de zolder lag is deze meteen geschuurd en voorzien van een nieuwe verflaag. Het is bijna niet meer te zien dat de baard schade heeft opgelopen.

Teruggeplaatst

Eind oktober stond er een hoogwerker bij de molen om het rietdek van de kap bij te stoppen. Van deze situatie hebben de molenaars handig gebruik kunnen maken: samen met de rietdekker de baard is de molenkap weer bevestigd. Na ruim 3 maanden hangt hij weer prima op z’n plek (met langere schroeven)!