Aftrap jubileummaand ’50 jaar vrijwillige molenaars verricht’

Het was vrijdag 28 oktober een druk bezochte molenaarscontactavond in Diggels in Westerbork. Deze bijeenkomst was de aftrap voor de jubileummaand ‘50 jaar vrijwillige molenaars’ voor de afdeling Drenthe. De Commissaris van de Koning, Jetta Klijnsma, hield een warm pleidooi: “Molens moeten draaien, want daar word je vrolijk van”. Ze was zich er terdege van bewust dat je daarvoor molenaars nodig hebt. Zij ging in gesprek met Willem Telgen en Sander Boom. Ze vroeg aan deze jonge mannen wat de aanleiding voor hen was om molenaar te worden. Zowel Willem als Sander bleken goede ambassadeurs voor de Drentse molens. Het publiek amuseerde zich en had volle aandacht voor dit drietal.

Erik Kopp, voorzitter van het landelijk Gilde voor vrijwillige molenaars, opende de avond met een korte toespraak. In alle provincies hebben dit jaar de afdelingen van het Gilde hun uiterste best gedaan om het jubileumjaar uit te dragen. Door aandacht in de lokale media hebben zich veel nieuwe molenaars aangemeld voor de opleiding. Dat betekent ook voor de instructeurs en gast-molenaars een flinke klus om aan deze vraag te kunnen voldoen. Het is nodig om steeds nieuwe molenaars aan te trekken, willen we ervoor zorgen dat molens ook in de toekomst blijven draaien.

Er zijn ook wel zorgen, met name de roeden van veel molens worden oud en gaan gebreken vertonen. Er is onderzoek geweest naar de roeden en hieruit zijn nieuwe richtlijnen voortgekomen. Er is veel geld voor nodig om molens van nieuwe roeden te voorzien, maar ook het ambacht van roedemakers is een aandachtspunt, kunnen zij de vraag straks wel aan?

Maar we hebben dit jaar iets te vieren en dat doen we uitstekend. Op 10 december is er een slotfeest in het Openluchtmuseum in Arnhem waarvoor alle molenliefhebbers uitgenodigd zijn. Aanmelden kan tot 15 november. Zie voor meer informatie deze link.

Roelant van Eijk van het GVM Drenthe overhandigde Jetta Klijnsma het jubileumboek ‘Molens moeten draaien.’