Agendatip: avondopenstelling 3 molens

De drie molens in de gemeente Meppel, gaan dit jaar een vervolg geven aan de eerste Drentsche openstelling van de Ruiner en Dieverder molen. Deze keer bezoeken wij de drie molens in het zuidwesten van onze provincie. Dat zijn de twee molens “De Vlijt” & “De Weert” in stad Meppel en de derde molen “Sterrenberg” in het dorp Nijeveen.

Molen “De Weert”:
Van de drie overgebleven Meppeler molenrompen tot 1998, was molen “De Weert” tot 1937 een Eekmolen. Voor de herbouw is een achtkant van de Schuilenburger molen bij Hellendoorn in de provincie Overijssel aangekocht. Molenbouwer Johannes Kooistra uit Sloten heeft de herbouw uitgevoerd. Na de opening in 1999 wordt de molen goed bezocht en diverse meelproducten verkocht. Met de molendagen is er een molenmarkt waar veel belangstelling voor is.

Molen “De Vlijt”:
Een echte stadsmolen, waar de stelling boven de daken van de woningen aan de Sluisgracht uitsteekt. Voor de onttakeling in 1933 was het een run- en korenmolen. In navolging van de herbouwde molen “De Weerd” werd in 2001 de onderbouw in de steigers gezet, waarna de firma Groot Roesink te Voorst, de molen heeft herbouwd. Ditmaal is er een geheel nieuw achtkant gemaakt. in 2002 is de molen dan ook geopend en was daarmee de blikvanger in de binnenstad van Meppel. In 2014 is begonnen om de molen te voorzien van een binnenwerk, met de bedoeling om mosterd te gaan malen.

Molen “Sterrenberg”:
In Nijeveen stond tot 1934 een molen aan de Molenweg, ook deze molen is geheel gesloopt. In 1975 met de komst van een nieuwe burgemeester, is het idee opgevat om in het centrum van Nijeveen een molen te bouwen. In het Duitse Wener, werd een vrijwel compleet molen aangekocht. Na afbraak aldaar en vervoer, is de molen door de Firma Schakel en Schrale uit Exmorra opgebouwd. Met als bijzonderheid, dat deze molen een windroos heeft, die ervoor zorgt dat ten alle tijden, het gevlucht op de wind staat. Tijdens het jaar 1977 vierde het dorp haar 500 jaar bestaan. In de week van de viering, heeft Zkh. Prins Claus en destijds beschermheer van “De Hollandsche Molen” de molen in gebruik gesteld. De naam Sterrenberg is ontleend aan de oud eigenaar van de molen. In het najaar van 2018, zijn de houten kleppen van de zelfzwichting vervangen en door aluminium exemplaren, het bekijken is de moeite waard. In de molen worden diverse meelproducten verkocht

De molenaars van de drie molens nodigen u van harte uit, om donderdag 20 juni 2019 de molens met een bezoek te vereren. De molens zijn geopend van 18.00 uur tot 22.00 uur. In verband met mogelijke parkeerproblemen zijn hieronder contact nummer vermeld waar informatie verkregen kan worden:

Molen Sterrenberg
Burgemeester Weimalaan 1
7948 AL Nijeveen
Frits Geut: 06-20703899
Molen de Weert
Weerdstraat 80
7941 XH Meppel
Bertel Zomer: 06-57548039
Molen de Vlijt
Sluisgracht 20
7941 BW Meppel
Diana Pierik: 06-14101663