Begin restauratie Zuidwolde


Door Roy Schutte: De restauratie van De Meule van Wassens in Zuidwolde is begonnen. Met het ontnemen van de kap is nu voor iedereen zichtbaar dat er flinke stappen worden gezet.

Hij loopt wat heen en weer, maakt een praatje met omstanders en houdt vooral zijn blik constant gericht op de hijskraan en molen. Gerard de Ruiter uit Zuidwolde geeft het toe: hij is zenuwachtig.

Dinsdagochtend wordt zichtbaar waar hij zich de afgelopen jaren samen met de rest van het bestuur van de stichting De Meule van Wassens voor heeft ingezet: de restauratie van De Meule van Wassens.

‘Ik word er een beetje emotioneel van’

Centimeter voor centimeter wordt de kap van de molen gehesen door de kraanmachinist en op het molenerf geplaatst. De top van de molen van 16.000 kilo wordt vervangen door een tijdelijk nooddak. ,,Het doet mij wel wat, ik word er een beetje emotioneel van”, zegt De Ruiter. ,,Toen ik 26 jaar geleden in Zuidwolde kwam wonen, droomde ik er meteen van om de molen weer maalvaardig te krijgen.”

De Ruiter is een van de vrijwilligers die de pittige opleiding tot molenaar volgen. ,,Het is een gilde waar je echt wat voor moet doen om erbij te horen. Wij willen het als vrijwilligers, maar je leert voor een beroep. We geven niet op, die molen moet volgend jaar draaien”, droomt hij hardop.

Buitenkant molen volledig opgeknapt

Voor de wieken weer draaien en De Ruiter in de molen kan malen, moet nog heel wat werk verzet worden. De kap wordt opnieuw met riet gedekt, het verrotte hout wordt vervangen en er wacht een likje verf. Net als de rest van de buitenkant van de molen uit 1878. Alleen een groot deel van het maalwerk aan de binnenkant is nog redelijk bruikbaar.

Er wordt nagedacht over een winkel in de molen en een bijgebouw met sanitair, om de toeloop te stimuleren.

‘Het leeft in het dorp’

In maart werd de in verval geraakte molen overgenomen door de stichting en zo van de ondergang gered. Tot opluchting van veel Zuidwoldigers. ,,Het leeft in het dorp”, zegt overbuurman van de molen Jannes Kamphuis.

,,Ik heb de eerste restauratie gezien in de jaren tachtig, hem in verval zien raken en nu wordt hij weer opgeknapt. Ik hoop dat deze restauratie definitief is. Als de boel eromheen ook wordt aangepakt, ontstaat er weer reuring rond de molen. Dat zou mooi zijn.”

Bron: Dvhn

Foto’s: © Vincent Mepschen