Bezoek

In de Provincie Drenthe staan 37 molens. Veel van deze molens zijn te bezoeken, vooral op de zaterdagen. Een aantal molens hanteert ruimere openingstijden. Een bezoek aan de molen is altijd de moeite waard!

Kijk bij Onze molens voor een overzicht van alle Drentse molens. De lichtblauw gekleurde zijn niet geopend voor het publiek. Klikt u een molen aan, dan kunt u kiezen voor ‘Bekijk details’. U gaat dan naar de website van de Vereniging Hollandsche molen, daar vindt u informatie over deze molen. Technische informatie, maar ook welke extra’s er zijn en de openingstijden. Onderstaand een aantal bezoeksuggesties.

Museummolen de Wachter

De Wachter in Zuidlaren is een molenmuseum waar van alles te zien is. De olieslagerij, specerijenmolen, stoommuseum, bakkerij, kruidenierswinkeltje, gereedschappenmuseum, klompenmuseum, een smederij en meer. De Wachter is geopend op woensdagmiddag en zaterdag tot en met eind oktober. Meer info op www.dewachter.nl.

Olie- en korenmolen Woldzigt

Woldzigt in Roderwolde is een werkende industriemolen. Vrijwillige molenaars beoefenen het vak van olieslaan. Weten hoe lijnolie gemaakt wordt? Dat is te zien bij Woldzigt in Roderwolde. Er is ook een museum en van mei tot september is in een van de vleugels de ‘meulenkaomer’ ingericht. Hier worden eigengemaakte artikelen ingebracht en verkocht door vrijwilligers uit Roderwolde en omgeving. Meer info op www.woldzigt-roderwolde.nl.

Grenszicht

Aan de Grens met Duitsland, in Emmer-Compascuum in Zuidoost-Drenthe, ligt een molen met de toepasselijk naam ‘Grenszicht’. Bij de molen is een klein museum ingericht waar u een een idee kunt krijgen van het leven in 1920.  Meer info op www.molengrenszicht.nl.

Museummolen Jan Pol

In Dalen zijn twee molens. In een van de molens is een klein museum. De molen is genoemd naar de laatste eigenaar, Jan Pol. De historische vereniging van Dalen, de stichting Aold Daol’n, heeft een deel van de collectie tentoongesteld in de molen. In de oorlog bood de molen onderdak aan een aantal onderduikers. Meer info op www.samendalen.nl.