Bezoek

In de Provincie Drenthe staan 37 molens. Veel van deze molens zijn te bezoeken, vooral op de zaterdagen. Een aantal molens hanteert ruimere openingstijden. Een bezoek aan de molen is altijd de moeite waard!

Kijk bij Onze molens voor een overzicht van alle Drentse molens. De lichtblauwe zijn niet geopend voor het publiek. Klikt u een molen aan dat kunt u kiezen voor bekijk details en vindt u de informatie die op de website van de Hollandsche molen staat over deze molen. Technische informatie, maar ook welke extra’s er zijn en de openingstijden. Onderstaand een aantal bezoeksuggesties.

Museummolen de Wachter

De Wachter in Zuidlaren is een molenmuseum waar van alles te zien is. De olieslagerij, specerijenmolen, stoommuseum, bakkerij, kruidenierswinkeltje, gereedschappenmuseum, klompenmuseum, een smederij en meer. De Wachter is geopend op woensdagmiddag en zaterdag tot en met eind oktober. Meer info op www.dewachter.nl.

Olie- en korenmolen Woldzigt

Woldzigt in Roderwolde is een werkende industriemolen. Vrijwillige molenaars beoefenen het vak van olieslaan. Weten hoe lijnolie gemaakt wordt? Dat is te zien bij Woldzigt in Roderwolde. Er is ook een museum en van mei tot september is in een van de vleugels de ‘meulenkaomer’ ingericht. Hier worden eigengemaakte artikelen ingebracht en verkocht door vrijwilligers uit Roderwolde en omgeving. Meer info op www.woldzigt-roderwolde.nl.

Grenszicht

Aan de Grens met Duitsland, in Emmer-Compascuum in Zuidoost-Drenthe, ligt een molen met de toepasselijk naam ‘Grenszicht’. Bij de molen is een klein museum ingericht waar u een een idee kunt krijgen van het leven in 192o.  Meer info op www.molengrenszicht.nl.