Bijzondere molentekeningen

Een mooi verhaal van Meint Noordhoek over tekeningen van een molenbouwer en modellenmaker die zomaar in zijn bezit kwamen.

Een poos geleden kwam een van mijn collega molenaars, Jan Dekker, met de vraag of er wel plek was in de molen voor een ladekast met tekeningen. Jan was aan het verbouwen en de kast stond in de weg, hij wilde hem wel kwijt. In de kast zaten tekeningen van een vroeger familielid van Jan, een gewezen molenbouwer.

Gerrit Sepers

De tekeningen waren het werk van Gerrit Sepers uit Hazerswoude die heel veel bestaande molens en vooral molenmodellen op tekening heeft gezet. Op de begane grond in de molen van Diever was nog wel plek voor een dergelijke kast, dus zei ik tegen Jan: breng maar.

Toen de kast in molen stond hebben wij ons een poos vergaapt aan de grote hoeveelheid prachtige gedetailleerde molentekeningen. De kast zat stampvol met constructie tekeningen van allerlei molenonderdelen, bestaande molens en molenmodellen, allemaal in prima conditie. De meeste tekeningen stamden uit de veertiger en vijftiger jaren.

Molenbouwer en modellenmaker

Maar Sepers was niet alleen een geweldige tekenaar, hij bouwde ook echte molens.  Zo bouwde hij twee weidemolens, de Faijerilmolen te Warmond en de Kemphaan bij De Waal op Texel, beide bijzondere molentypes. Ook restaureerde hij samen met molenbouwer Dekker de Rooie wip te  Hazerswoude. Maar de belangrijkste activiteit was toch wel het maken van molenmodellen en bouwbeschrijvingen van modelmolens.  Zijn molenmodellen gingen over de gehele wereld, zo bouwde hij een model van de Rooie Wip voor een expositie in New-York.

Archivering via de Vereniging Hollandsche molen

Na een jaar waren wij toch wel een beetje uitgekeken op de tekeningen en werd er tijdens de theorielessen nog maar zelden een tekening uit de kast gehaald. Ook vroegen wij ons af of een onverwarmde en vochtige molen wel de juiste plek was om een dergelijk tekeningen schat te bewaren.  In overleg met Jan, want het waren uiteindelijk zijn tekeningen, heb ik contact gezocht met de Rijnlandse Molenstichting. Wij vonden dat de tekeningen, mits goed opgeborgen, in die streek beter op hun plaats waren. Iemand van de Rijnlandse Molenstichting wist ook zo een twee drie niet waar ze er mee heen moesten en verwees ons naar het documentatiecentrum van de Hollandsche Molen. Uiteindelijk is de kast opgehaald door mensen van het documentatiecentrum en krijgen de tekeningen een prima plek.

Via www.allemolens.nl krijgt u een indruk van het werk van G. Sepers.

Meint Noordhoek

25.Molentekeningen