Blikseminslag molen

Dinsdag 10 augustus waren twee molenaars van de “Meule van Wassens” in Zuidwolde tegen de avond bijna klaar met het malen van de laatste tarwe, het weer sloeg om en begon onstuimig te worden. Nadat de molen was gevangen ging één van de molenaars de kap in, opdat moment sloeg de bliksem in de molen en er ontstond brand in de molenkap. De andere geschrokken molenaar belde met zijn mobile telefoon het alarmnummer 112, dat er met spoed de brandweer naar de molen moet komen. Er was brand in de molen en de ander molenaar was boven in de molenkap vast komen te zitten en kon niet meer naar beneden.

Gelukkig is dit niet echt gebeurd, maar het was het draaiboek van een brandweeroefening op de Meule van Wassens.

Om de situatie zo realistisch mogelijk na te bootsen, werden er twee rookmachines en een pop (die molenaar moest voorstellen) in de molenkap geplaatst en even later kwam de rook uit al de molenkap. Met rode lampen bij een raampje ter hoogte van de molenbeld, moest de indruk geven dat het brandde in de molen. Nadat alle voorbereidende werkzaamheden klaar waren, is de brandweer gealarmeerd.

In korte tijd arriveerde de brandweer van Zuidwolde met een blusvoertuig en een tankauto met bluswater. Nadat de molenaar Roelof Beugel de brandweer commandant vertelde wat er gebeurd was en de situatie met betrekking tot de molenaar in de molenkap, is de brandweer van Hoogeveen gealarmeerd. Aansluitend heeft de brandweercommandant van Zuidwolde het aanvalsplan met de manschappen besproken. Inmiddels arriveren de manschappen uit Hoogeveen met een blusvoertuig en een ladderwagen. Nadat de manschappen de molen hadden betreden en bij de molenaar in de kap waren gekomen, is de molenaar met de ladderwagen via de luiken van de achterkant van de molenkap naar beneden gebracht.

Voor de brandweer was het een geslaagde oefening, zeker voor de manschappen met de perslucht cilinders op de rug, door smalle doorgangen zoals trappen in een molen, kan nog wel eens lastig zijn.

Roelof Kooiker