Cadeau voor opleider Jannes Tigelaar

Tekst en foto: F. Bloemdaal

Op korenmolen De Heidebloem in Erica ontving de molenaar, Jannes Tigelaar, op zaterdag 6 november een mooi cadeau: Het Groot Fries Molenboek. Hij kreeg dit boek van enkele bestuursleden van het Gilde van Vrijwillige Molenaars, afdeling Drenthe. Tigelaar is niet alleen molenaar sinds 1976 maar hij heeft in al die jaren ook al 52 mensen opgeleid tot vrijwillig molenaar. Het bestuur van de afdeling Drenthe vond dit een mooie gelegenheid om hem hiervoor te bedanken.

Het Gilde jubileert

Het Gilde van Vrijwillige Molenaars viert komend jaar haar 50-jarig jubileum. Het Gilde verzorgt met al haar provinciale afdelingen de opleiding tot molenaar in samenwerking met de vereniging de Hollandsche Molen. Deze gediplomeerde molenaars zorgen er met z’n allen voor dat onze molens, een belangrijk industrieel erfgoed, nog heel lang bewaard blijven voor generaties na ons. En “bewaren” is ook: de wieken verantwoord laten draaien op de wind.

Weer drie molenaars in opleiding

De molen De Heidebloem in Erica is bekend bij veel molenaars. Deze molen, die vaak draaiend te zien is, herbergt heel veel unieke oude onderdelen van veel andere molens. Tigelaar heeft die onderdelen in de loop der jaren gekregen en verzameld. Hij gebruikt ze als lesmateriaal tijdens de molenaarsopleiding. Zo’n onderdeel zegt vaak veel meer dan een foto of tekening, Het is direct te zien en aan te raken. Tigelaar heeft op dit moment weer drie molenaars in opleiding op deze voor Erica bijzondere lesmolen. Er blijven altijd molenaars nodig.

Wil je ook molenaar worden neem dan eens een kijkje op de site van het Gilde van Vrijwillige Molenaars of ga eens bij een molen langs en vraag naar de opleidingsmogelijkheden.

Lesmolen Heidebloem op YouTube