De Albertdina moet draaien

Verspreid over onze provincie staan bijna veertig draaiende molens. De Albertina in Noord-Sleen is er één van. Sinds vorig jaar is Stichting het Drentse Landschap eigenaar van deze zogeheten grondzeiler.

Grondzeiler

Het gevaarte staat aan de rand van het dorp, uitkijkend over de velden van Sleen en Noord-Sleen. “De molen staat in een open landschap en dat is precies goed. De wind heeft hier vrij spel en daarom is de molen vrij laag”, aldus Jermo Tappel van Stichting het Drentse Landschap. Jermo is ook bestuurslid van Molenstichting Drenthe. “De meeste molens zijn juist hoog, met een stelling. Dat is nodig om zoveel mogelijk wind te vangen”, legt Tappel uit. “Zo steken ze boven de bomen of de huizen die eromheen staan uit. Maar deze molen staat erg vrij en heeft geen stelling nodig. We noemen dat een grondzeiler.”

RTV Drenthe

Het artikel over de Albertdina in Noord-Sleen is te lezen op www.rtvdrenthe.nl. Ook in het programma ROEG van zaterdag 5 juni op RTV Drenthe aandacht voor de Albertdina. Een mooie uitzending over onder anderer het Oude Diep. In de uitzending begint het gedeelte over de molen op 7.15 minuten.