De Juffer

Naam molenDe Juffer
PlaatsGasselternijveen
MolenaarsAb de Beer, Roelof Deuring, Jan Pomp

Wat is er bijzonder aan de molen?

Bij de bouw ging iets mis: de binnenmaten werden voor de buitenmaten aangezien en in plaats van een stoere molen herrees een ranke dame uit de bouwput! Volgens overlevering dankt de molen de naam ‘De Juffer’ aan de vorige eigenaar: hij had het vak geleerd op de Amsterdamse molen De Gooyer en zag daar regelmatig Amsterdamse Joffers in de stad paraderen.

Zijn er bijzondere feiten over de geschiedenis van de molen?

Voor de bouw van Molen de Juffer zijn onder andere stenen gebruikt van de in 1969 afgebroken Molen van Graver, die aan de Zuidzijde van het dorp Gasselternijveen stond. In 1971 werd de molen op de huidige plek, nabij de Hunze (Oostermoersche vaart) herbouwd. In 2008 werden de twee roeden vervangen. Er waren nieuw inzichten over het vervaardigen van molenroeden. Er werden de zogenaamde deelbare roeden gemaakt. Bij molens elders in de lande, bleek dat er bij inspectie van deze roeden, scheurtjes waren ontstaan. Om veiligheidsredenen, mochten molens met deelbare roeden, vanaf dat moment niet meer draaien.

Het steken van de nieuwe roeden, die weer uit één stuk gemaakt zijn gebeurde in 2018. Roedenummers 0416 & 0417. Bij de molen is één deelbare roede op het molenterrein neergelegd, daarop zijn zitbankjes gemonteerd. Je kunt wel stellen dat dit het duurste bankje van Nederland is.

Wanneer is de molen te bezichtigen?

De molen is te bezichtigen op woensdag van 13.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. Tel: 06 – 168 99 985.

Foto's: Roelof Kooiker, september 2020