Wie op vakantie gaat komt regelmatig een molen tegen. Johan Rietmulder bekeek de watermolens op Funen en stuurde een verslag en foto’s.
Funen
Op het eiland Funen in Denemarken stroomt de Orbaek A; deze ontspringt ongeveer 3 km ten zuidoosten van Orbeak en mond uit in de Nyborg fjord. Omdat dit riviertje over de afstand van bijna 15 kilometer een verval heeft van bijna 70 meter, lagen er van oudsher een zevental watermolens aan. Daarvan zijn er twee overgebleven, waarvan de Sulkendrup watermolen er één is.
Historie
Het bestaan van deze watermolen is al bekend in 1452 en was tot 2001 dan ook de laatst nog werkende watermolen in Denemarken. Vroeger was hij uitgerust met twee verticale bovenslagwaterraderen, die een dubbel koppel maalstenen aandreven. De molen was in eigendom van het landgoed Holkenhavn (hiervan is het kasteel nog aanwezig), waarvan bekend is dat omstreeks 1700 de molen verpacht werd, onder de voorwaarden dat de molenaar het graan afkomstig van het landgoed moest malen, zonder dat daar een vergoeding tegenover stond.
Tijdens de Deens-Zweeds oorlog in 1659 werd de molen zwaar beschadigd. In 1830 en 1919 brandde hij af en werd elke keer opnieuw opgebouwd. Bij het herstel van de molen in 1920 werd in plaats van de waterraderen een waterturbine geplaatst, deze was afkomstig van een niet meer werkende watermolen. De turbine bestond uit een horizontaal liggend schoepenrad, dat door het vallende water in beweging werd gebracht daarop was een verticale as gemonteerd. Deze as dreef de maalstenen en andere apparatuur met behulp van drijfriemen aan. In 1990 ging de turbine stuk en werd vervangen door een wat krachtiger exemplaar.
Einde molenaarschap en nieuwe bestemming
Toen de molenaar in 1999 stopte, werd de molen overgenomen door de huidige eigenaar. Deze hield er in 2001 als molenaar mee op, waarna de turbine omgebouwd werd met een elektromotor, die als energiebron voor de woonmolen werd gebruikt.
Momenteel is de molen ingericht voor vergaderingen, workshops en culturele evenementen. Een deel van de oude molenonderdelen zijn nog aanwezig.
Op ongeveer 25 meter van de molen ligt een gerestaureerd hunebed.
Johan Rietmulder