De Bente – Dalen

BouwjaarAandrijvingTypeFunctie
1814WindmolenAchtkante bovenkruier met stellingKorenmolen

Beschrijving

Net als in Norg staan in het dorp Dalen twee molens. Molen de Bente is een productiemolen die in 1994 weer maalvaardig gemaakt is. De molen is drie dagen per week open en wordt gerund door een ambachtelijke molenaar. De begane grond is een winkel me een ruim assortiment meel. De molenaar is zeer actief en ontvangt groepen – ook Duitstalige rondleidingen – en kinderfeestjes. 

Geschiedenis

De molen werd in 1814 in opdracht van G.J. Volkerts en M. Kars gebouwd als opvolger van een molen die op 12 december 1813 door de Franse bezetting van Coevorden in brand was geschoten. De molen is in het bezit geweest van Van der berg, G.J. Oldenkamp, K. Arends en in 1927 van Jans Hidding. In 1944 verloor de molen een roede, in 1957 de tweede. Ook de stelling verdween.
In 1976 is de molen maalvaardig gerestaureerd door J.D. Medendorp uit Zuidlaren. De bovenas is afkomstig uit de verdwenen molen van Koekange en is ingekort. Andere onderdelen komen uit een Duitse molen.

Het malen

Sinds 2001 liggen in de molen drie koppels stenen voor de productie van verschillende (gescheiden van elkaar) meelproducten. Twee koppels 17ers en een koppeltje van 80 cm diameter. Alle drie werken uitsluitend op windkracht. Elk koppel stenen heeft ook een aparte builmachine, die zowel op wind als als elektrisch aangedreven kan worden. Verder is er ook nog een grote pletmachine waar de vlokken mee gemaakt kunnen worden (bouwjaar ongeveer 1910), ook deze is elektrisch, maar er is ook een windaandrijving gemaakt, zodat er ook met wind geplet kan worden.

Verder zijn er nog twee kleine handmolentjes die met een schijfje met een motortje of ook met de wind aangedreven kunnen worden. De molen werd tot 2018 volledig in bedrijf gehouden door een beroepsmolenaar. Nu draaien twee vrijwillige molenaars de molen en is er een klein winkeltje met graanproducten, geopend op woensdagmiddag.

De molen in beeld

Meer

De Bente 40
7751 GM Dalen