Domweg gelukkig bij molen Zeldenrust

(bron emmen.nu zie hier het oorspronkelijke bericht)

Emmen – ‘Sommige mensen hebben zo’n klein molentje in hun voortuin, maar dat vonden wij niet genoeg’, lacht Marc Eilander. Vanuit zijn woning wijst hij op de enorme windreus voor zijn huis: de uit 1857 stammende stellingmolen Zeldenrust, de markante blikvanger van Zuidbarge.

Vorig jaar maart betrok Marc samen met zijn vrouw Renate en dochters Judith en Louise zijn gloednieuwe woning aan het Jacoba Omvleepad.

De familie Eilander vormen de eerste bewoners op het terrein dat tot 2016 dienst deed als het tuinbouwcentrum van Sietse en Elza Omvlee. Het stel had besloten het 125 jaar oude bedrijf op te doeken vanwege een gebrek aan opvolgers of kopers. Het voormalige bedrijventerrein werd geschikt gemaakt voor woningbouw. In totaal is er ruimte voor vijf woningen in een landelijke, Saksische stijl. De molen, die zich op het perceel bevindt, is vanzelfsprekend blijven staan.

‘Wijkje van Omvlee’

De familie Eilander (hij is ICT-consultant en zij huisarts, beide dochters gaan naar de middelbare school in Hardenberg) woonde tot een jaar geleden nog aan de Oosterstraat in hartje Emmen. ‘Een prachtige plek, maar na 15 jaar wilden we wel iets anders’, vertelt Marc. ‘Iets ruimers en het liefst vrijstaand.’ De zoektocht leidde langs onder meer de Rietlanden en Parc Sandur, totdat ze in de krant een verhaal lazen over het ‘wijkje van Omvlee.’ Wonen bij de molen, daar had het gezin nog niet bij stilgestaan. De Eilanders bezochten in januari 2016 een informatieavond in het nabijgelegen restaurant De Gasterij en het was meteen liefde op het eerste gezicht. ‘Nog diezelfde avond hebben we de knoop doorgehakt’, glimlacht Marc.

Nooit meer weg

Een hoogtepunt qua wonen op deze plek is natuurlijk de nabijheid van molen Zeldenrust. ‘Als de molenaar aanwezig, grijpen de kinderen hun kans om even op de stelling te staan. Visite wil ook altijd die windreus even van dichtbij bekijken.’ Nee, laat de familie Eilander maar schuiven op hun nieuwe stek. Domweg gelukkig bij molen Zeldenrust. ‘Als het aan mij ligt, gaan we hier nooit meer weg.’

Buren

De familie Eilander heeft momenteel nog het rijk alleen, maar daar gaat vanaf dit voorjaar verandering in komen. Dan start de bouw van nog twee huizen bij de molen. Volgens Sietse Omvlee is het vierde perceel ook al zo goed als zeker verkocht. Rest alleen nog het lapje grond waar de woning van hem en Elza zich momenteel bevindt. Zodra deze is verkocht, laat het stel hun huis slopen om deze kavel bouwrijp te maken voor de nieuwe bewoners.