Een rondtocht op Drentse Molendag 2017

Zaterdag 26 augustus was Drentse Molendag. Redacteur Roelof Kooiker maakte een rondje. Natuurlijk ging het fototoestel mee. Ook RTV Drenthe maakte mooie reportages.

Heidebloem

In de auto op weg naar molen “Heidebloem” in Erica, op de radio Drenthe is molenaar Maint Noordhoek in de uitzending. Een perfecte dag om te fietsen met weinig tegenwind met ander woorden: langzaam tot geen draaiende molenwieken. In Erica bij de Heidebloem aangekomen was er al koffie met Rabobankgebak, de molenaars van de Zuidoosthoek werden getrakteerd. De Rabobank gaf een blijk van waardering aan de vrijwilligers voor de inzet om de molens in werking houden.

Zeldenrust, de Arend, Jan Pol en de Hoop

Na de koffie en gebak op naar Zuidbarge, naar molen “Zeldenrust”. De twee grote toegangsdeuren stonden open met een doorkijkje naar het industrieterrein van Emmen. Links van de molen wordt de eerste woning gebouw op het molenterrein. In Coevorden bij molen “De Arend” met een zeer langzaam draaiend gevlucht. Daar was de benedenverdieping omgetoverd in een bakkerswinkel. De chef van de beste koekenbakker deed de bezoekers watertanden, de pannenkoekjes smaakten voortreffelijk. Na de proeverij op naar molen “Jan Pol” in Dalen. Bij aankomst stond het gevlucht stil, er was onvoldoende wind om de wieken in beweging te krijgen. Maar in de molen is ook een museum is gevestigd dus er is altijd wel wat te bekijken. Even verderop naar Wachtum, molen “De Hoop”. Ook die molen in afwachting van wind en bezoekers op deze molendag.

Jantina Helling, een andere ‘de Hoop’ en Albertdina

In Aalden bij molen “Jantina Helling” hadden de molenaars van de nood maar een deugd gemaakt: op de belt zittend in de zon en uiteraard praten over molens. Bij deze molen altijd bezoekers. De volgende molen staat midden in het dorp Sleen: molen “De Hoop” ook daar helaas geen weersverbetering. De wind laat nog altijd verstek gaan, maar zoals de naam al zegt: gewoon volhouden. De laatst molen is de “Albertdina” in Noord-Sleen, ze staat als een baken in het veld.

Toch nog aan het malen!

Op de terugweg naar huis het weerpraatje op radio Drenthe, de weerman meld dat het vandaag uitzonderlijk was, de druk verdeling in de atmosfeer was van Moskou tot aan Madrid in zo’n groot gebied vrijwel het zelfde, dat was de oorzaak dat er vrijwel geen wind was. Maar zowaar aan het einde van de middag een draaiende molen “De Arend”. Er werd zelfs gemalen.

Roelof

RTV Drenthe en website Molenstichting

RTV Drenthe maakte in de aanloop naar Molendag voor Drenthe.nu een reportage bij molen de Eendracht in Gieterveen. Molenaar Fred Bisschop en voorzitter van de Molenstichting Geert Roeles lichten toe waarom vrijwilligers zo belangrijk zijn voor de molen. Waarom het molenaarsvak zo interessant is? Bekijk het nieuwitem van RTV Drenthe.

Zaterdag maakte Hielke Meijer voor RTV Drenthe een mooie reportage van Molendag: Drentse molens moeten samen meer toeristen trekken. Dat er veel belangstelling was voor molendag was ook te merken op www.molensindrenthe.nl: de website trok rond Molendag honderden bezoekers per dag.