Eindejaarsbijeenkomst Roderwolde

Voor de derde keer organiseerde de redactie van Stellingnieuws van Molenstichting Drenthe een bijeenkomst voor de donateurs, molenaars en belangstellenden. En waar kun je dat het beste doen? Gewoon in één van de 37 molens in eigen provincie!

Dit keer waren wij te gast bovenin Drenthe, in de olie-en korenmolen Woldzigt te Roderwolde. De belangstellenden konden de molen al vanaf 14 uur bekijken. Iets na drieën nam voorzitter Geert Roeles van Molenstichting Drenthe als eerste het woord op zich. Hij roemde de Zuidwoldiger Molenstichting, die het voor elkaar heeft gekregen, dat de molen van Wassens nu eindelijk kan worden gerestaureerd. En dat op 130 stemmen na jammer genoeg de molenprijs net niet hadden binnen gehaald. Ook de overdracht van molens van de gemeente Coevorden naar het Drentse Landschap. En de wisseling binnen het bestuur, zoals de biotoop zaken van Jan Schenkel nu naar Fred Bisschop is overgegaan. Maar ook dat het bestuur van de molenstichting wel wat versterking kan gebruiken.

Voorzitter van het gilde Vrijwillige Molenaars Harm Jansen nam daarna het stokje van Geert over. In zijn rede noemde hij in het algemeen een goede bezetting als molenaars op de Drentse molens en dat er nu op dit moment 25 molenaars in Drenthe in opleiding zijn: o.a. op molen Jantina Helling in Aalden en voor de Molen de Vlijt in Zuidwolde, waarvan nu de restauratie is begonnen. Er was ook nieuws van de opleidingsraad van het Landelijk Gilde, deze hebben besloten dat de molenaars op een leeftijd van 14 jaar alvast mogen beginnen aan de opleiding. Na de toespraken was er een formeel bijeenkomst met een hapje en een drankje.
De redactie van Stellingnieuws en het bestuur van Molenstichting Drenthe wensen u een goed 2019!

Hieronder een fotoserie aan de hand van Roelof Kooiker van deze middag: