Eindelijk langs bij de ‘papamolen’ in Norg

Uit DVHN 13-5-2019

De molens in ons
land hielden afgelopen weekeinde
open huis tijdens
Nationale Molendag. In Drenthe
draaiden de wieken van ruim dertig molens. Zoals
in Norg en Oudemolen.

Door: WILLEM DEKKER

De wieken van De Hoop in Norg piepen en schuren. “Och je hoort de gewichten en koppelstukken. Niet erg”, zegt Jochem van Engelenhoven geruststellend. Met zijn 27 jaar is hij een van de jongste molenaars van Drenthe. Hij kijkt goedkeurend naar boven. Er staat een fraaie wind en de zon straalt. De wieken draaien in een mooi tempo rond. ,,Ik vind dit heerlijk.”
Op de stelling van de korenmolen in Norg loopt Wally Dalmolen uit Bovensmilde met zijn kleindochter Sofia van twee op zijn arm. Ze zijn de enige bezoekers van De Hoop. ,,Het loopt hier nooit storm”, aldus Van Engelenhoven. Wat heeft Dalmolen met molens? ,,Het zal de achternaam zijn”, grapt hij.
De molenaar laat Dalmolen en Sofia de werking van de wieken zien. ,,Er zitten metalen kleppen op de
wieken. Kijk, als ik aan deze ketting trek, gaan de kleppen open en de wieken langzamer draaien.”
In De Hoop werd een paar jaar geleden nog graan gemalen voor de verkoop. Nu niet meer. Dit is te veel werk om met vrijwillige molenaars te doen. En er komen strenge hygienische eisen om de hoek kijken. „We malen alleen nog voor eigen gebruik”, zegt Jochem.
Zie daar, er komt nieuw bezoek aan. Sylvan (6) met zijn vader Rick Muller uit Assen. Het zal hem toch niet echt in de achternaam zitten? ,,We komen van zwemles. Sylvan is altijd gek van molens geweest. Norg heeft twee molens en we komen er vaak langs. De ene noemt hij de mamamolen en de andere papamolen.”
Waarom dan Sylvan? ,,Deze molen is groter.”
De Hoop aan de Asserstraat is van stichting Het Drentse Landschap en de andere molen, Noordenveld aan
het Westeind, is particulier eigendom. Garagehouder Jan Dorenbos woont in de woning naast de molen.
Norg heeft twee molenaars voor de twee molens. Germ Geersing zit vandaag op Noordenveld. Hij heeft hulp van Jan Engberts uit Norg, die Geersing opleidt tot molenaar. ,,Ik ben net begonnen.” Volgens Germ Geersing is het belangrijk dat een leerling kennis heeft van onder meer molentypes, de bouwwijze en van het weer. ,,Het belangrijkste is dat je de molen veilig kunt laten draaien”, vult Engberts aan.
Onbekend met molens is Engberts niet. ,,Ik bouw windmolens op zee.” Hij denkt zo’n twee jaar nodig te hebben om volleerd molenaar te worden.” In Norg is nog een tweede
molenaar in opleiding.
Drenthe kent geen tekort aan molenaars, zegt Jan Omvlee van de Molenstichting Drenthe. ,,Als een molenaar overlijdt, moeten we op zoek naar nieuwe vrijwilligers, zoals in Gasselternijveen. Daar hebben we nu nog drie molenaars en zoeken er drie bij.”
Molendag zonder een bezoek aan Oudemolen kan niet. Gerard Fredriks klimt net in een van de wieken van De Zwaluw om het zeil te spannen. ,,Dan draaien de wieken beter. Dit is een grondzeiler en die vangt minder wind dan de stellingmolens in Norg”, legt hij uit. Fredriks heeft zaterdagmorgen dertien mensen op
bezoek gehad, nu is er even niemand. Hij verkoopt zakjes pannenkoekmeel. ,,Gemalen in de molen
van Gieten.