Eloïse Broekhuizen haalt toelatingsexamen

Eloïse Broekhuizen heeft haar toelatingsexamen gehaald op de Meule van Wassens in Zuidwolde (Drenthe) op 26 september. Ze is net daarvoor 18 geworden. Ze krijgt haar opleiding bij instructeur-molenaar Kees Vanger in Meppel. Molenaar Alie Seubers heeft haar geïnterviewd. Hieronder het enthousiaste verhaal van Eloïse.

  • Waarom heb jij ervoor gekozen om molenaar te willen worden?

In de zomervakantie van 2021 ben ik in het winkeltje van D’Olde Zwarver in Kampen komen werken. In de loop van het jaar vertelde een molenaar dat er een opleiding voor molenaar bestond en of ik dat iets zou vinden. Dus zodoende ben ik daar in april 2022 mee begonnen. Tijdens de opleiding werd ik steeds enthousiaster om verder te gaan, om meer te ontdekken van wat molens kunnen. Ik vind het tof om actief bezig te zijn, te leren over het weer en al het andere wat komt kijken bij het draaien.

  • Van wie heb je les gehad? Op welke molen?

Afgelopen anderhalf jaar heb ik verschillende instructeurs gehad, het was even zoeken hoe mijn instructeur en ik het beste de opleiding konden vormgeven. Uiteindelijk ben ik in Meppel terecht gekomen bij Kees Vanger en heb ik zowel op De Weert als De Vlijt de nodige omwentelingen gemaakt. Naast die draaiuren heb ik zo ongeveer het hele land doorgereisd om andere molens te bezoeken. Daar heb ik enorm van genoten.

  • Zijn er nog dingen waar jij tegenaan loopt of zijn er dingen die anders kunnen tijdens de opleiding?

Tijdens de voorbereiding voor het examen was nog niet helemaal helder wat qua theorie wel en niet relevant was voor mijn examen. Achteraf kwam ik erachter dat ik dingen had geleerd die niet relevant waren, en ik – een kleine hoeveelheid – belangrijke kennis miste. Heb ik nog wat te leren voor mijn landelijke examen.

  • Wat vond je van het toelatingsexamen?

Het examen was een mooie ervaring en er heerste een fijne sfeer. Omdat ik niet precies wist of ik over de juiste kennis beschikte, was ik er niet 100 procent zeker van of ik het wel zou halen. Tijdens het examen kwam ik, met de instructeurs, erachter dat ik voldoende wist en kon om veilig met de molen te draaien. Dat is een mooie stap in mijn molenaarscarrière. Supertof dat ik ben geslaagd en ik heb heel veel zin in het landelijke examen!