Gildenieuws augustus 2021

Drentse Molendag

Op zaterdag 28 augustus is het weer Drentse Molendag. De meeste molens kunnen dan worden bezocht. Ook worden soms extra activiteiten rondom de molens georganiseerd. We wensen de molenaars die hieraan meedoen een succesvolle dag!

Contactavond molenaars Drenthe

De contactavond is verplaatst van 8 oktober naar 15 oktober, op de vertrouwde locatie bij brasserie Diggels in Westerbork, Hoofdstraat 8. Aanvang 20.00 uur

Tijdens de contactavond kunnen we met elkaar praten over het 50 jaar jubileum van het Gilde. Hoe gaan we dit feest vieren? Welke ideeën, gedachten leven er bij de molenaars, hoe gaan we een en ander uitwerken, waarin kunnen we elkaar ondersteunen enz.

Noteer of verander deze data alvast in uw agenda.

Weercursus voor Gildeleden, regio Noord

De uitgestelde weercursus voor de regio Noord wordt gehouden op 9, 16 en 23 september. De cursus wordt gegeven door David Henneveld. Als je wilt meedoen, meld je dan aan. 

Vacature bestuurslid

De afdeling Drenthe van het Gilde Vrijwillige Molenaars zoekt versterking. We zoeken een algemeen bestuurslid of een bestuurslid in de functie van penningmeester. Bij interesse of voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze secretaris Wesley de Best:
wesleydebest1990@gmail.com.

Oproep aan gildeleden

Heeft u, of heb je een bericht of foto en wil je dit delen in de volgende nieuwsbrief , stuur dit dan naar Fred Bloemendaal: bloemendaal.fred@gmail.com

Gezien tijdens een fietsvakantie een opmerkelijk aan elkaar geregen vangijzer.

Rondje instructeurs in Drenthe

Met het vooruitzicht op het jubileumjaar 2022, 50 jaar GVM, heb ik, Fred Bloemendaal, mij voorgenomen om de moleninstructeurs in de provincie Drenthe te vragen naar hun ervaringen met molenaar worden en nieuwe molenaars opleiden. Ik ben deze keer bij Meint Noordhoek op korenmolen De Vlijt in Diever.

Meint is vrijwillig molenaar sinds 1981, maar vooral ook, zoals hij zelf zegt, vakmolenaar. Hij is les gaan geven op molen De Vlijt vanaf 1983, eerst samen met Jannes. Meint geeft aan dat hij dit erbij is gaan doen, het opleiden van nieuwe molenaars. Maar zijn hoofdtaak op de molen is productie malen. De molen gebruiken waarvoor deze is gemaakt. Bij hem leer je niet alleen de molen draaien, maar ook de molen gebruiken. Meint is ook voorzitter van het Gilde afdeling Drenthe geweest en heeft samen met Germ Geersing de contactavonden voor de afdeling opgezet. Die nu nog steeds worden gehouden bij restaurant Diggels in Westerbork.

Hallo Meint, ik heb gelezen dat jouw avontuur met molens gestart is sinds 1978 en dat je examen hebt gedaan als vrijwillig molenaar op molen de Korenschoof in Noordlaren.

“Ik kan mij dat nog goed herinneren, we waren met drie kandidaten, waarvan er een voor de derde keer was gezakt. Dat was heel jammer, deze kandidaat was erg nerveus. Hij kwam ook nog eens uit een molenaarsgeslacht. En de examinatoren van toen konden niet goed overweg met zo’n nerveuze kandidaat. Zij konden hem niet op zijn gemak stellen, waardoor hij opnieuw zakte voor het examen.”

Hoe ben je zelf zo in aanraking gekomen met molens?

“Vanuit Schildwolde had ik zicht op drie watermolens aan de Groenedijk in Slochteren. Door de ruilverkaveling van dat gebied werden alle drie watermolens gerestaureerd door drie verschillende molenbouwers. Een van de medewerkers van molenbouwer Molema zei tegen mij dat er een vrijwilliger zat op de eerste molen, je kunt dus ook vrijwilliger worden. Meld je maar aan voor meer informatie bij de eerste molen.

Opleiding

Ik heb toen gelest in molen De Onderneming bij Vierhuizen dicht bij Zoutkamp. Dit was in die tijd dé lesmolen van Groningen, toen geheel gerestaureerd. Hier werd de nieuwe lichting vrijwillige molenaars uit Groningen opgeleid. Ik had een geweldige instructeur die ons overal mee naar toe nam. Zo gingen we ook naar nog vol in bedrijf zijnde pelmolens in provincie Groningen. Dit was een geweldige leerzame periode. Mijn eerste molen waar ik zelfstandig mocht draaien, was De Groote poldermolen bij Slochteren.” Deze molen is in 1975 gerestaureerd. Er is toen een langere vijzel en vijzelbalk ingekomen. De molen werd geschikt gemaakt om dienst te doen als reservegemaal.

Liefde voor de korenmolen

Later kwam ik terecht op de koren- en pelmolen De Stormvogel in Loppersum. Mijn liefde voor de korenmolen was hier gewekt. Toen ben ik in Wageningen het theoretische deel van de vakopleiding korenmolenaar gaan volgen, waarbij ik daarna stages moest volgen op andere korenmolens. Onder andere bij de korenmolen Zeldenrust van Jan Omvlee in Zuidbarge. De opleiding is nu het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde, AKG.

Lesgeven

Vanaf 1983 tot nu ben ik op molen De Vlijt gaan lesgeven. Deze lessen deed ik eerst samen met Jannes Tigelaar uit Erica. Molen de Vlijt in Diever moest toen eerst nog gerestaureerd worden, waar ik nauw bij betrokken ben geweest. Ik wilde dat de molen maalvaardig zou zijn zodat we hier tarwe konden gaan malen voor een aantal bakkers uit de omgeving en een roggemeelfabriek.

Voor de corona organiseerde ik samen met Kees Vanger theorielessen in Meppel en Havelte. Dit eens per maand. Hier kwamen veel leerlingmolenaars maar ook geslaagde molenaars naar toe. Het waren leerzame en ook gezellige bijeenkomsten. Daarnaast organiseerden we excursies naar andere molens voor groepen molenaars.

Op dit moment begeleid ik nog een leerling die in het najaar examen gaat doen en een jonge leerling die pas begonnen is maar wel heel enthousiast is.

Het malen

Het tarwe dat we hier malen, wordt eerst geplet, met behulp van twee tegen elkaar draaiende metalen rollen, aangedreven met een leren band op een hulpas van de molen. Geplette tarwe vraagt minder kracht van de molen. Maar kan ook weer voor verstopping in het kropgat zorgen. Dit moet je dus goed afregelen. We malen nu nog gebroken rogge, tarwe en spelt.

Wat betreft de hygiënecode, je moet daarmee leren omgaan en erop letten dat je schoon en netjes werkt. Maar laat het je vooral niet weerhouden om een molen werkelijk te gebruiken. Het voor de Prins draaien, spelen met de molen, zou niets voor mij zijn. Ik heb een NAM-achtergrond en ben een techneut, en wil een molen daarom ook graag zien werken.

Molenaar, geen restaurateur

Wat betreft de opleiding, je zult daar zelf ook wel een en ander van hebben vernomen, het begrip “de lokale molenaar”. Dit idee speelt al heel lang bij het Gilde en komt telkens weer terug. Ik was het er niet mee eens om de opleiding te vereenvoudigen gericht op een plaatselijke molen. Het zou een uitholling zijn voor de prachtige opleiding die we nu hebben staan: breed georiënteerd op alle typen windgedreven molens. De opleiding was zo uitgebreid opgezet omdat vrijwillige molenaars in die begintijd ook verstand moesten hebben van restaureren. Maar het niveau sluit nu deuren voor molenliefhebbers die afhaken door de uitgebreide lesstof en dat is dan weer niet zo mooi. Dus ik twijfel nu enigszins. We moeten het molenaarsvak blijven doorgeven. Maar is het nodig dat we molenaars nog steeds opleiden om restauraties te kunnen begeleiden?”

Ik kijk terug op een interessant gesprek met een doorgewinterde molenaar.
Mijn indruk van korenmolen De Vlijt is, dat het een heel authentieke korenmolen is gebleven. De molen ademt de sfeer uit van een bedrijfsmatige molen. 
www.korenmolendevlijt.nl

Gezocht: molenaarsleerlingen! 

Hoe kunnen we jongeren interesseren om ook (vrijwillig) molenaar te worden? Heb je hier ideeën voor, dan horen we het graag. Je kunt contact opnemen met Roelant van Eijk.

Graag ontmoeten we jullie tijdens de contactavond op 15 oktober bij brasserie Diggels in Westerbork. 

Het bestuur afdeling Drenthe