Gildenieuwsbrief juni 2022



Hierbij de nieuwsbrief juni 2022 van het Gilde van Vrijwillige Molenaars, afd. Drenthe. De eerste foto die je hier ziet is gemaakt door Mike Dragstra. Het is de molen in Laar, net over de grens bij Coevorden. De gehele ronde molen is opgebouwd met Bentheimer zandsteenblokken. Vroeger door boeren met paard en wagen daarnaartoe gesjouwd. Het is een traditie om met de molenaars van molen Grenszicht, uit Emmer-Compascuum, de Duitse Molendag te bezoeken op 2e Pinksterdag. 
 
Misschien ten overvloede, maar dit jaar is speciaal voor de molenaar. Elke maand is een andere afdeling aan zet om het ambacht van molenaar onder de aandacht van het publiek te brengen. Zo is de maand juni voor de afdeling Overijssel. 

De molenaars van Drenthe zullen in november van zich laten horen. We starten vanaf nu met een inventarisatie van wat Drentse molenaars gaan doen bij hun molens in de maand november.

Onze afdeling is genomineerd voor de Groene Anjerprijs, meer hierover in deze nieuwsbrief.

Veel plezier met het lezen van deze nieuwsbrief.
Noteer alvast in de agenda: molenaars-contactavond op vrijdag 28 oktober van 19.45 tot 22.00 uur. Plaats: Brasserie Diggels, Hoofdstraat 8, Westerbork. Feestelijke opening jubileummaand Drenthe.

Op de foto Coen Manche, Sander Boom en Willem Telgen.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe heeft voor zowel de Drentse als de Groene Anjerprijs 2022 drie groepen/instellingen genomineerd. Het Gilde van Vrijwillige Molenaars Drenthe is genomineerd voor de Groene Anjerprijs. Jullie vragen je misschien af, wat hebben deze jonge molenaars op de foto ermee te maken?

In 200 woorden moesten we vertellen waarom we als vereniging in aanmerking dachten te komen voor de Groene Anjerprijs. Ook moesten we een foto bijvoegen. We hebben hiervoor het volgende geschreven:

De provincie Drenthe telt nog zo’n 38 historische molens die het landschaps- en dorpsbeeld bepalen. Molens die stil staan, takelen af. Daarom zijn vrijwillige molenaars actief die regelmatig hun molens laten draaien. Er wordt graan gemalen, olie gewonnen, hout gezaagd en water opgepompt.
Inwoners van Drenthe, maar ook vakantiegangers, zien maar al te graag dat een molen draait. Een wiekenkruis met bruine of witte zeilen rond zien gaan is voor velen een prachtbeeld om naar te kijken en voor velen ook een motivatie om eens een molen van binnen te bekijken. De molenaars vertellen bezoekers graag over hun molens.
In Drenthe zijn zo’n 115 molenaars, waarvan een deel in opleiding. Je kunt molenaar worden door een tweejarige opleiding te volgen bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Tijdens de opleiding ben je wekelijks een dagdeel op een molen om daar alles te leren over het ambacht, de techniek en de geschiedenis van dit belangrijke erfgoed.
Dit belangrijke werk, dat geheel vrijwillig wordt gedaan, om molenaars te werven en op te leiden, jongeren te interesseren voor dit ambacht, voldoende opleiders te houden, en bijeenkomsten te organiseren om molenaars met elkaar in contact te brengen, kan wel genomineerd worden voor de Groene Anjerprijs Drenthe.

Daarbij zochten we een passende foto, en deze leek ons geschikt hiervoor. 

Maar we zijn er nog niet. Het Cultuurfonds vraagt nu aan ons, om onze ambitie uit te werken en in te leveren voor 15 juli.

Meer lezen hierover://www.molensindrenthe.nl/gilde-van-vrijwilligers-drenthe-genomineerd-voor-groene-anjerprijs/ GVM Drenthe zoekt nog twee nieuwe bestuursleden
Bestuurswisseling
Henk Schepers wordt per 1 juli onze nieuwe secretaris. Hij woont in Assen en komt veel op de molen in Rolde.  In een volgende nieuwsbrief zal hij zich aan jullie voorstellen.

De afdeling Drenthe ondersteunt het werk van het landelijk Gilde, door praktische uitvoering van de opleiding. Ook neemt het zelf initiatieven om het mooie ambacht van molenaar verder te promoten. Het bestuur in Drenthe zorgt ervoor dat de opleiding goed verloopt en dat er twee keer per jaar een contactavond wordt georganiseerd, een informatieve en gezellige avond voor Gildeleden. Als bestuur vergaderen we vier keer per jaar op een avond. De lopende zaken worden meestal per mail met elkaar besproken en afgehandeld. Wesley de Best stopt met bestuurstaken per 1 juli.  We willen graag in contact komen met mensen die het leuk vinden om het afdelingsbestuur te komen versterken. Ben je enthousiast en heb je interesse in molenaars, molens en opleidingszaken, dan horen we graag van jou.

Neem hiervoor contact op met onze voorzitter, Roelant van Eijk, 06 513 596 77. Of onze nieuwe secretaris, Henk Schepers. 06 518 241 25. Zij kunnen je meer vertellen over deelname in ons bestuur. Het nieuwe molenboekje is helemaal klaar.

Dit jubileumboekje wordt nu verspreid bij alle molens in Drenthe. Voor elke molen hebben we ook een leuke fietsroute gemaakt die begint bij de molen.

We hopen dat jullie veel van deze boekjes aanbieden aan bezoekers van de molens. Het verhaal van de molens in Drenthe is hierin duidelijk beschreven. De recepten nodigen uit om heerlijke pannenkoeken te gaan bakken met meel van de molens. Daar heb je wel trek in na een molenfietstocht! Feestmaand november
Geef door wat jullie gaan doen! Als bestuur van de afdeling Drenthe willen wij graag inventariseren wat de molenaars bij hun molens gaan doen in onze jubileummaand november. Op de contactavond 28 oktober, die we feestelijk willen openen, kunnen we onze gezamenlijke activiteiten aankondigen. Nu wordt er ook wel eens aangegeven dat november nou niet de ideale maand is om van alles bij de molens te organiseren. Maar zo heeft elke maand wel wat ten voordele en ten nadele. 

Er zijn al een paar leuke initiatieven bekend. Graag zouden we deze lijst uitbreiden. Jullie kunnen je plannen doorgeven aan Fred Bloemendaal via mail pr@gvmdrenthe of via telefoon 06 229 089 54. In Hoogeveen hebben de molenaars van De Zwaluw een nieuw molenboek gemaakt. Het gaat over de molens die ooit in Hoogeveen hebben gestaan. In november wordt het boek gepresenteerd en hierbij is een historische groep uitgenodigd, “die luyden van het Hooge Veene”. In Emmer-Compascuum bij molen Grenszicht wordt een winterfair gehouden, met stands van lokale ondernemers en verenigingen, vuurkorven. Natuurlijk kun je er spekkedikken proeven, een lekkernij in november/december uit deze omgeving. Op een nog nader te bepalen Drentse molen wordt een feestelijk molenaarsexamen georganiseerd voor onze jeugdige molenaars.  Een tipje van de sluier: Dit is de voorkant van het nieuwe boek over molens die in Hoogeveen hebben gestaan. Subsidie Frisse doorstart na corona voor vrijwilligersorganisaties Je kunt nu subsidie bij je gemeente aanvragen voor een activiteit, die je bijvoorbeeld kunt gebruiken in de jubileummaand november. Het is een makkelijk aan te vragen subsidie, bedoeld om alle vrijwilligersorganisaties te ondersteunen. Lees hier meer: Subsidie Frisse doorstart na corona. Molen De Zwaluw Hoogeveen in de steigers Bij de molen De Zwaluw in Hoogeveen wordt het riet van de kap vervangen. Bij inspectie van het hout onder de kap bleek er meer aan de hand te zijn. Het plaatsen van deze steiger heeft een week tijd in beslag genomen. Lees meer in artikel in het Dagblad van het Noorden. Bij molen De Zwaluw in Hoogeveen zijn twee emmers met reuzel te koop. Er zit ongeveer 10 kilo in een emmer. Kosten 5,45 euro per kilo reuzel, inclusief 9% btw. Interesse? Neem hiervoor contact op met Hans Valkenhof: 0528 277 221 of mail naar Jerry Vondeling.