Heidebloem Erica

Stellingkorenmolen

Wat is er bijzonder aan de molen?

De naam van de molen is bijzonder Heidebloem, afgeleid van de plaats Erica. Het is al vanaf 1978 instructie molen, waarbij in het begin ook wel werd gemalen. Er zijn al veel schoolklassen geweest vooral met het molenmuis project, waarbij diverse afbeeldingen in de molen te zien zijn.

Het is een achtkante stellingmolen, bovenkruier met een kruilier te bedienen heeft een vlaamse vang met zelfs 2 schouderstukken, dus meer dan anders.

Heeft een koppel kunststenen van de firma Kees, en een koppel natuurstenen ( lava ) allebei met een regulateur uitgerust. Verder een kammen luiwerk en uiteraard een compleet afschietwerk.

Verder nog wielen van de motor aandrijving, en van de voormalige zuiggasmotor.

Oudhollands wieksysteem met wind en steek borden, gevlucht is 20.20 meter. 

Zijn er bijzondere feiten over de geschiedenis van de molen

De molen in Erica is een molen met veel vraagtekens. Wel weten we dat er een voorganger is geweest,die onder verdachte omstandigheden is afgebrand, dit was een grondzeiler. Deze molen is bij een openbare verkoop in 1895 verkocht.

Dan komt er een gat in de geschiedenis voor wat de jaartallen. De bovenas is van de Kon, Ned. Grofsmederij en is gegoten in 1896 en is doorboord. Tot aan de restauratie in 1977/1978 had de molen nog een roe, en wel van de firma Wierenga uit Dorkwerd.Wanneer is die bovenas en de roe in de molen gekomen en door wie. De 2e roe was van hout en is tijdens het draaien in WOII afgebroken.

Wat we wel weten is wie deze molen hebben gebouwd, dit dankzij initialen in een achtkantstijl, aan de oost zijde. Alleen is er geen jaartal aanwezig, wel de initialen van Hubert en van Houselt dus sierlijk H en H. Het onder achtkant had grote scheuren, veroorzaakt door een zuiggas motor die onder in de molen in de molen heeft gestaan.

Wanneer is de molen te bezichtigen

De molen is meestal op de zaterdagen te bezichtigen, vaak ook op donderdagmiddag en op afspraak.

groet Jannes uut Erica. 

Foto’s: Roelof Kooiker