Herstelwerk in De Eendracht

Korenmolen De Eendracht in Gieterveen heeft in 2016 nieuwe kammen in het bovenwiel en de bonkelaar ‘gekregen’. Een aantal kammen brak tijdens het malen. We hebben voor inspectie het maalkoppel hebben opengelegd en toen kwamen ook andere gebreken aan het licht.

Staakijzer

Het staakijzer vertoonde een oude breuk in de klauw. Het is een gespecialiseerd bedrijf niet gelukt het gietijzer te lassen. Besloten is een nieuw staakijzer van gietstaal te laten maken. Hiertoe is het het oude ijzer wat opgedikt om vervolgens te dienen als contramal voor het nieuwe ijzer. In het gietproces krimpt het gietstuk immers met ongeveer 2%.

Maalkoppel

Toen het maalkoppel toch open lag hebben we de bolspil uitgenomen om de taatspot te controleren. De binnenpot bleek heel eenvoudig van opbouw: een stalen buisje met losse stalen bodem en voorzien van een brik. Het geheel bleek versleten. Zowel de bodem van de binnenpot als de bolspil waren hol uitgesleten (ze horen bol of tenminste vlak te zijn). Bovendien was de brik gebroken. De molenmaker heeft een nieuwe binnenpot met brik in de taatspot aangebracht en de bolspil is opnieuw afgedraaid.

We hebben zelf de ophanging en afstelling van het paard verbeterd. Inmiddels maalt het koppel weer naar volle tevredenheid.

Herman Durenkamp, De Eendracht Gieterveen