‘Het vraagt echt om vakmanschap om zo’n molen te restaureren’

bron RTVDrenthe

De-Meule-van-Wassens-in-de-huidige-staat-foto-
Dylan-de-Lange-RTV-Drenthe

In Zuidwolde wordt flink geklust aan de Meule van Wassens. De bijna tweehonderd jaar oude molen is in slechte staat en wordt dus gerenoveerd. Afgelopen december begon de grootschalige restauratie met het verwijderen van de molenkap. “De basis van de kap is nog goed”, vertelt restaurateur Gerben Vaags. “Maar de voorste balk is heel slecht, daar komt een nieuwe in.”

Verdiepingsvloer
Er wordt meer vernieuwd. “De lange spruit is aan vervanging toe en er komt een nieuwe laag riet op”, legt Vaags uit. “Ook de kammetjes in het bovenwiel vragen wat aandacht. Maar dan is deze kap ook pico bello.” Vandaag werden onder meer ook planken en balken geleverd voor de verdiepingsvloer. “De eerste vloer ontbreekt in de molen”, zegt Vaags. “Dus die leggen we er nu in.”

De restauratie kost zo’n 360.000 euro. Volgens de restaurateur zitten ze financieel nog wel binnen de lijntjes. “Er zijn een paar kleine tegenvallers geweest”, weet hij. “Maar we hadden ook wat meevallers. Financieel komen we er wel uit.”

‘Hopen niet op tegenvallers’
Dat hoopt Karst Breeuwsma van Stichting de Meule van Wassens ook. “Ik ben blij dat Gerben blij is. Dat zeg ik ook als penningmeester”, lacht hij. “We hopen niet dat we nog financiële tegenvallers krijgen.”

Het wordt nog even spannend wat er met de wieken gaat gebeuren, die er overigens al jaren af waren. “Die wieken zijn van metaal. De vraag is nog of we die laten restaureren of dat we nieuwe laten maken. Dat zou wel een tegenvaller kunnen zijn.”

‘Geweldig om te zien’
Breeuwsma volgt de restauratie op de voet. “Het vraagt echt om vakmanschap om zo’n molen te restaureren”, vindt hij. “Dit is geweldig om te zien.”

Het is de bedoeling dat molen in oktober of november weer volledig in werking is. “Dan moet de molen weer in volle glorie draaien.”

Klik hier om naar de site van RTV Drenthe te gaan om ook de reportage te zien.