Hoe is het nu met molen Sterrenberg?

Er is al veel werk verzet aan de molenkap van molen Sterrenberg in Nijeveen in de werkplaats van de molenbouwer Vaags in Aalten. De oude molenkap is de maatvoering en vormgeving voor de vernieuwde molenkap. Als de opbouw in de werkplaats klaar is dan wordt de molenkap gedemonteerd om bij de molen Sterrenberg weer worden opgebouwd.

Daarna kunnen de rietdekkers aan de slag om de molenkap te voorzien van het Kalenberger riet. Voordat de molenkap naar boven word gehesen, gaan de molenbouwer met het boventaflement aan de slag. Op 29 oktober jl., bij het verwijderen van de molenroeden (uit 1977 van fabricaat Brunia nr: 0079 & 0080), is gezien de leeftijd besloten om ook de roeden te gaan vervangen. De nieuwe roeden van Vaags hebben de volgende productiegegevens: bBouwjaar 2022 nummer 529 en 530 lengte 23 meter. Maar de molenaars zelf hebben ook veel werk verzet, de stalen windroosstoel is in eigen beheer gedemonteerd en naar een bedrijf in Hoogeveen gebracht waar al het ijzerwerk is gestraald en daarna voorzien van een mooie ronde kleur. Ook zijn de tandwielen nadat ze grondig schoongemaakt nog in perfecte staat en kunnen nog vele jaren mee. Er is een rooster gemaakt waarin staat wat er op die dag gesmeerd moet worden, nu blijkt dat het geen overbodige luxe is. Immers, de windroos houdt de molenkap onder alle omstandigheden dag en nacht op de wind gericht, zelfs bij de zwaarste stromen.

Nadat alles terug was in Nijeveen, is het molenaarsklusteam in een loods van de molenaar begonnen met de opbouw van de windroosstoel en dan ervaar je hoe groot de windroosstoel is. Om de windroosstoel uit de loods te krijgen zal deze gekanteld moeten worden, omdat de loodsdeuren niet hoog genoeg zijn. Voor het overige schilderwerk zoals de heklatten en voorzomen heeft een plaatselijk schildersbedrijf deze klus geklaard, zodat alles spic & span er bijstaat, als de molen weer compleet is.

Roelof Kooiker