Hoera! Molenaarsambt op erfgoedlijst

Het ambacht molenaar is bijgeschreven op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij UNESCO. Goed nieuws voor al onze molenaars! Het nieuws is bekend gemaakt tijdens de vergadering van het Comité van het UNESCO-verdrag in Zuid-Korea. Een aantal Nederlandse molenaars is naar Zuid-Korea afgereisd om het goede nieuws in ontvangst te nemen.

 

Vereniging Hollandsche molen: impuls voor molenbehoud

Nico Papineau Salm, voorzitter van De Hollandsche Molen is zeer verheugd over dit nieuws: Deze internationale erkenning betekent een grote impuls voor het molenbehoud, nu en in de toekomst. Het zijn immers de molenaars die de molens letterlijk tot leven brengen en ze zo bestaansrecht geven in de huidige samenleving.” Meer op www.molens.nl.

Minister van Engelshoven: trots

Minister Ingrid van Engelshoven (cultuur): “Ik ben ontzettend trots dat voor het eerst Nederlands immaterieel erfgoed is opgenomen op deze lijst. Immaterieel erfgoed kan alleen blijven bestaan, als het zich mee ontwikkelt met de tijd. Door het inschrijven van het molenaarsambacht op de lijst van UNESCO, laten molenaars zien dat zij goede plannen hebben voor de toekomst.”

Geert Roeles: geweldige waardering voor molenaars

Geert Roeles, voorzitter van Molenstichting Drenthe: “het is een geweldige waardering voor de molenaars. Daarnaast is het ook echt een ondersteuning voor het ambacht en ik hoop dat het een aanmoediging is voor mensen om een molenaarscursus te volgen”. RTV Drenthe sprak ook nog met Erwin de Jonge van de Wieken Meule en Jan Schenkel van de Zaandplatte. Meer is te lezen op www.rtvdrenthe.nl.

Molens in de vreugd

De vereniging Hollandsche molen doet een verzoek: zet uw molen tot en met zondag 10 december in de vreugd. Als teken dat wij als molenaars trots zijn op ons ambacht en de plaatsing op de Internationale UNESCO lijst Immaterieel Erfgoed. Meer over de vreugdestand en de andere standen van de wieken die een boodschap vertellen op www.molens.nl.

Op de foto molen de Hoop in Sleen, de molenaars hebben de molen meteen in de vreugd gezet.