Internationale windmolenrally in Drenthe

Met een vlaggenparade in Eext is op vrijdag 22 juli de Internationale Windmillrally van start gegaan. Aan het evenement doen tweehonderd motoren mee uit zeven Europese landen. Er wordt twee dagen getoerd, ongeveer 90 kilometer per dag. De rally stamt van voor 1940, de oudste motor die meerijdt aan tocht is meer dan 115 jaar oud.

Startplaatsen en de molens

Op zaterdag 23 juli startten de motoren in Gieten, bij het gemeentehuis in Gieten. De eerste pauze was bij de molen in Gieterveen. De lunch was bij molenmuseum ‘De Wachter‘ in Zuidlaren. De finish was bij molen ‘de Hazewind‘ in Gieten. Aan het einde van de middag kwamen de deelnemers naar Eext. Zondag 24 juli was de start van de toertocht in Eext. In Eext was een ook een rennerskwartier en camping voor de deelnemers ingericht.

Tweejaarlijks

De rally, ook wel bekend als de International Windmill Rally, wordt om de twee jaar in een van de deelnemende landen gehouden. In 2012 was dat het Deense Kaltenkirchen, twee jaar geleden het Zweedse Husqvarna. De rally was dit jaar voor het eerst in Drenthe.

RTV Drenthe

Bekijk ook de reportage die RTV Drenthe van deze rally maakte.

De foto die gebruikt is, is van Nico Swart/RTV Drenthe. Er zijn meer foto’s in het artikel van RTV Drenthe.