Aalden – De Jantina Hellingmolen heeft een vaste molenaar, Dennis Eefting. Molenaar Karst Kuiper uit Sleen valt wel eens in. Dat is af en toe wat krap. Maar: er komen nieuwe molenaars bij.
Drie buurmannen van de molen -Hans Hordijk, Willem Markenstein en Ron Schreuder- volgen momenteel de opleiding tot molenaar, zodat de molen kan blijven draaien.
Molens zijn een bijzonder stukje erfgoed. Zelfs zo bijzonder dat eind 2017 het molenaarsambacht is toegevoegd aan de UNESCO-lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het zal niemand verbazen dat de vlag bij de Jantina in de wieken ging toen begin dit jaar, na een oproep in de dorpskrant, drie min of meer buurmannen aangaven de molenaarsopleiding wel te willen doen.
Het was eigenlijk zijn vrouw Wina, die Hans Hordijk (65) attent maakte op de oproep. Hij aarzelde eerst en kwam toen tot de conclusie ‘Ik kan dat’ en nadat zijn trimmaatjes Willem en Ron hadden toegezegd mee te doen, begonnen zij medio februari met de tweejarige opleiding. Hans: ‘Ik hoop zo mijn steentje te kunnen bijdragen aan het instandhouden van de Jantina voor ons dorp. En indirect kunnen wij zo iets terugdoen als dank voor de hartelijkheid waarmee we drie jaar geleden door de Zweeler bevolking zijn ontvangen toen wij hier kwamen wonen.’
Toen de drie mannen in februari met de opleiding begonnen, konden ze niet bevroeden dat er zoveel bij kwam kijken. De heren leren in minimaal 150 praktijkuren op verschillende molens en verdeeld over de vier seizoenen alles wat nodig is om een windmolen veilig te laten draaien. De opleiding wordt afgesloten met een examen.
Vrijwel elke zaterdag zijn ze present bij de Jantina met instructeur Jannes Tigelaar uit Erica. We hebben het getroffen met een kundige instructeur’, vertelt Hans. Als alles goed gaat, kan wellicht eind 2019 de vlag weer in de wieken voor drie nieuwe molenaars.