Jochem van Engelenhoven 5 jaar molenaar

Een van onze redacteuren is Jochem van Engelenhoven. Redacteur Marijn Sijbom sprak met hem. Jochem, we zijn nieuwsgierig naar wie je bent. Ik zou zeggen stel jezelf eens voor:

Ik ben Jochem ben deze zomer 30 jaar geworden en woon in Haulerwijk. Ik ben in 2014 begonnen met de opleiding toen ik nog in Norg woonde.

Hoe kwam je in aanraking met molens?

Ik ben als klein kind al geïnteresseerd in techniek, dus dat was de eerste stap. Na enkele jaren in Norg te wonen, kwam ik er achter dat we 2 molens in het dorp hadden die regelmatig draaien. Ik ben een keer binnen gelopen op molen De Hoop, daar draaide Harm Jansen. Een van de molenaars van Norg. Hij wist me al gauw een boel te vertellen en nog meer te enthousiasmeren. Hij heeft mij verteld dat ik ook molenaar kon worden, aangezien hij doorhad dat ik wel geïnteresseerd was.

Mijn opleiding heb ik in Gieten gedaan bij Nico van den Broek. Uiteindelijk ben ik in oktober 2016 geslaagd, dat is inmiddels al weer 5 jaar!

Wat spreekt je het meeste aan, aan molens?

Wat mij zo zeer aanspreekt aan molens is dat je weer even terug in de tijd gaat, het oude ambacht, mooie technieken, het restaureren en weer compleet maken van sommige onderdelen. Een mooie plek om tot rust te komen, en natuurlijk het laten draaien van de molen en het rondleiden van bezoekers.

Op welke molens ben je actief?

Ik draai op beide molens in Norg, de Noordenveld en De Hoop. Tevens ben ik nu al een paar jaar instructeur de cursus valbeveiligingen.

Je bent ook actief als instructeur, vertel eens:

Tegenwoordig moeten alle leerlingen in opleiding vóór hun toelatingsexamen een lesje valbeveiliging hebben gehad. Deze les houd in hoe je veilig in het gevlucht werkzaamheden kan uitvoeren. Ook komt er aan bod wat de gevaren en de juiste werkmethoden zijn om veilig te kunnen werken . Sommige denken, wat een onzin, maar na het volgen een stukje les en praktijk, wordt het toch echt als handig en nuttig ervaren. Een mooi resultaat dus.

Tot slot, welke Drentse molen vind jij het mooist

Welke molen ik het mooiste vind in Drenthe, dat is een goede vraag. Ik denk dan toch Woldzigt, ja niet een van de molens waar ik zelf draai. Maar het blijft een mooie molen waar toch een boel techniek samen komt, zoals het aandrijfwerk van de oliemolen.
Na 5 jaar , en een gekke laatste 2 jaar, ben ik nu ook recent begonnen met het volgen van de opleiding tot watermolenaar. Aangezien hier in de buurt geen watermolens zijn, moet ik toch regelmatig een eind reizen. Maar dat is zeker de moeite waard. Weer nieuwe ervaring opdoen en een stukje kennis.

Tot ziens op de molens in Norg, en anders op een willekeurige watermolen in de toekomst.
Jochem, hartelijk dank voor jouw medewerking!