Last van de evenementen­vergunning

Molen ‘de Zwaluw’ in Oudemolen heeft afgelopen jaar het 180 jarig bestaan gevierd. Het werd een feestje en geen feest, want met veel bezoekers kwamen ook veel regels. Het jubileum is daarom bescheiden gevierd. Molenstichting Drenthe is benieuwd of andere molens dit ook zo ervaren. Als dat zo is, neem contact op met secretaris Jan Omvlee. Onderstaand de ervaringen van Oudemolen.

180 jaar ‘de Zwaluw’

Molen ‘de Zwaluw’ te Oudemolen bestaat in 2017 precies 180 jaar. De molenaars willen dit heugelijke feit feestelijk vieren. Met vijf molenaars en één leerling is het niet moeilijk om een feestcommissie op te zetten. Grote aanjager van het geheel is molenaar Dirk Tijseling. Hij neemt dan ook het leeuwendeel van de organisatie voor zijn rekening.

De datum voor dit ‘verjaardagsfeestje’ staat al snel vast. In het weekend van de Nationale Molendag zal dit groots worden gevierd. Twee volle dagen met vele activiteiten.

Oldtimershow, demonstratie knopen en splitsen, demonstratie drone vliegen, het IVN vertelt over de omgeving van de molen, door de vrouwen van de molenaars worden pannenkoeken gebakken: gratis voor de bezoekers, presentatie over de geschiedenis van de molen, mobiele smederij met demonstratie smeden, een springkussen voor de kinderen en nog veel meer. Kortom een breed programma.

De molenaars hebben er zin in. Dit alles zal in samenspraak met de moleneigenaar, gemeente Tynaarlo, worden georganiseerd. De gedachte was om dit onder de vleugels van Culturele Gemeente van Drenthe te doen. In 2017 is gemeente Tynaarlo hier gastheer van.

Overleg over het programma

Een paar week voor het verjaardagsfeestje was er een laatste overleg met de Gemeente om samen de puntjes op de i te zetten. Tijdens dit overleg schrok plotseling een ambtenaar wakker. ‘Zo’n mooi en breed programma trekt bij mooi weer erg veel bezoekers’. ‘Jaha’, zeiden de molenaars volmondig met glimmende oogjes, ‘dat is ook de bedoeling’. ‘Maar’ sputterde de ambtenaar, ‘erg veel bezoekers is zeker meer dan een vijftigtal bezoekers op hetzelfde moment’. ‘Daar doen wij het ook voor’, zongen de molenaars in koor. Daarna was het gedaan met de pret. Het spook van evenementenvergunning werd op tafel gespuugd. Één woord ruïneerde het hele feest.

Na intern overleg binnen de gemeente vond men een evenementenvergunning voor ons feestje een vereiste. Als molenaarsgroep hebben wij ons hierover gebogen. Al snel kwamen wij erachter dat wij aan de meeste eisen niet konden voldoen: Slecht weer plan; waar laat je bij plotseling noodweer grote groepen bezoekers als je op de hei staat met je molen. Moet je daar als groep verantwoordelijk voor willen zijn. Tekeningen aanleveren van het z.g. evenemententerrein. Speciaal gekeurde speeltoestellen voor kinderen. EHBO’ers tijdens het feestje. Extra noodparkeerplaatsen. Verkeersregelaars, aangewezen door politie. Extra geplaatste wc- units. Niets lijkt te gek; alles verzonnen door regelmakend Nederland.

Feestprogramma afgeschaaldKraam bij molen Oudemolen jubileumfeest

Dit betekent voor ons, verantwoordelijk zijn voor situaties waar je geen vat op hebt; extra geld, wat vaak niet aanwezig is en veel extra tijd investeren in werkzaamheden waar je niet goed in bent. Een wijs besluit is toen genomen om voor dit feestje de samenwerking met de gemeente te stoppen en de festiviteiten af te schalen, tot een paar activiteiten op één dag. Het voelde als een klap in het gezicht. Jammer van alle tijd die al in de organisatie was gestoken. Er werd ook minder reclame gemaakt in de pers, om het bezoekersaantal te drukken.

Maar al met al laten wij als groep ons niet vastleggen met regeltjes. Het eendaagse verjaardagsfeestje op zaterdag 13 mei was, ondanks al het bovenstaande, een geweldig succes. Collega Heribert Delicaat zorgde met zijn handorgel voor de muzikale omlijsting. De vrouwen bakten een paar honderd pannenkoeken, die graag door de bezoekers verorberd werden. En de smid bewerkte, ondanks het warme weer, zijn staal boven een heet vuur. De molenaars hadden hun handen vol aan de rondleidingen. Jammer dat er niet voldoende wind was om te kunnen malen.

Komt er ooit een vervolg met een groter georganiseerd evenement? Dat hangt toch echt af van regeltjesmakend Nederland. Veiligheid staat natuurlijk ook bij ons hoog in het vaandel, maar een indekcultuur zal je bij ons niet aantreffen.

We willen toch graag meer bezoekers?

Bij ons als groep is nu de vraag gerezen: Kan het Gilde, provinciaal of landelijk, niet met gemeenten overleggen om tot een vereenvoudiging van dit soort vergunningen te komen. Laten we zeggen een meldingsplicht voor kleine evenementen van niet professionele organisaties.

Aan de ene kant wil men molens meer aan de ‘man’ brengen. Op een goede manier in de publiciteit laten komen om veel bezoekers te trekken. Aan de andere kant, worden door dit soort vergunningseisen, alle initiatieven doodgeslagen. Een gemiste kans.

Gerard Fredriks