Molen de Juffer staat mogelijk tot eind van het jaar stil

Voor het probleem met de deelbare roeden van molen de Juffer in Gasselternijveen is een oplossing. De roeden moeten geheel vervangen worden. Een hele operatie die bij alle 47 Nederlandse molens met  deelbare roeden moet gebeuren. Er is een flinke wachttijd voor deze hersteloperatie.

Verschillende oplossingen

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed in Amersfoort had een aantal oplossingen bedacht om het probleem aan te pakken. De beste oplossing is volgens de Rijksdienst niet repareren maar compleet vervangen. Die oplossing heeft ook de voorkeur van de eigenaar van de molen, de gemeente Aa en Hunze en de molenaars van De Juffer.

Beste oplossing duurt ook het langst

“Tegelijk is het ook de oplossing die de meeste tijd gaat kosten”, weet molenaar Fred Mijnhart. “De complete wieken moeten er af. Ook moeten er nieuwe roeden worden gemaakt en er zijn maar een handvol molenbouwers die dat kunnen. In Nederland worden er zo’n 40 roeden per jaar gemaakt, en nu zijn er ineens misschien wel meer dan 80 nodig.” Dan gaan beroepsmolenaars ook nog voor wat volgens Mijnhart een goede zaak is, maar daardoor kan De Juffer wel eens onderaan de wachtlijst komen.

De kans bestaat dat De Juffer nog het hele jaar stil moet blijven staan. Want tot de roeden vervangen zijn mag de molen niet draaien.

Serge Finkenvleugel van RTV Drenthe schreef er een artikel over. In het artikel een filmpje waarin molenaar Fred Mijnhart van de Juffer uitlegt wat er moet gebeuren.

Zie ook het voorgaande bericht over deelbare roeden. Molen de Juffer is de enige molen in Drenthe met deelbare roeden.

Molenaar Fred Mijnhart
Foto Serge Vinkenvleugel – RTV Drenthe