Molen De Vlijt ontvangt bijna ton subsidie

Molen de Vlijt in Meppel heeft van de provincie Drenthe 96.899 euro subsidie gekregen, voor de restauratie en herbestemming van de molen. Dit was te lezen in het Dagblad van het Noorden vandaag 15-1-2021, zie hier het bericht op DVHN

Molen de Vlijt Meppel
Molen de Vlijt | Meppel

Molen de Vlijt in Meppel heeft van de provincie Drenthe 96.899 euro subsidie gekregen, voor de restauratie en herbestemming van de molen.

De laatste decennia raakte molen De Vlijt in verval. De volledige maalinrichting ontbrak, waardoor er geen productie mogelijk was. Vele jaren van fondswerving door de molenaar en het stichtingsbestuur was voldoende om een deel van de maalinrichting te realiseren. Maar dat is nog niet genoeg om de van de molen weer een werkende mosterdmolen te maken – de tweede van Nederland. Daar is het bestuur van de molen al zeker vier jaar mee bezig.

Met de subsidie komt de Meppeler mosterd in ieder geval een stap dichterbij. Vanwege het lange proces durft de molenaar het niet aan om een einddatum te noemen, waarop de mosterdmolen gerealiseerd is.

Nieuwe subsidie

Vorig jaar werd de molen door de gemeente Meppel aangewezen als gemeentelijk monument. Hierdoor kon de stichting Stadskorenmolen De Vlijt een provinciale subsidie aanvragen.

De subsidie die de molen krijgt komt uit een nieuw potje van de provincie. Op 1 januari van dit jaar ging namelijk de nieuwe subsidieregeling ‘behoud/herbestemming karakteristiek bezit in Drenthe 2021-2024’ in. Vanuit die regeling komt de komende vier jaar ieder jaar zo’n 1,3 miljoen euro beschikbaar. De regeling is bedoeld om leegstand te voorkomen en om een herbestemming voorkarakteristieke panden te stimuleren.

Omdat de stichting van molen De Vlijt net na middernacht op 1 januari de eerste was die een aanvraag deed voor deze subsidie, ontvangt het nu als eerste steun uit deze subsidie. „Wie het eerst komt, het eerst maalt”, beredeneert de provincie.