Molens Coevorden naar Drentse Landschap

Bron: Dagblad van het Noorden, 2 november 2016:

De gemeente Coevorden wil zeven molens overdragen aan stichting Het Drentse Landschap. Daarover wordt op dit moment onderhandeld.

De gemeente heeft onlangs een vastgoedvisie opgesteld, waarin is opgenomen hoe de gemeente met de gebouwen in haar bezit wil omgaan. Het beheer van de zeven molens – in Dalen (2), Coevorden, Sleen, Noord-Sleen, Aalden en Wachtum – wordt niet langer als kerntaak gezien, vertelt woordvoerster Liesbeth Mennink. ,,Daar zijn andere instanties voor, die daar vaak beter in zijn dan wij.’’

Erfgoed

Een van die instanties is Het Drentse Landschap, dat zich behalve op natuurbeheer ook toelegt op het behoud van Drents erfgoed. De stichting nam eerder dit jaar nog drie molens over van de gemeente Noordenveld en voerde ook al eens verkennende gesprekken met Tynaarlo.

Volgens Frank van der Velden, hoofd van de sector erfgoed van het Drentse Landschap, past de overname naadloos in de doelstelling van de stichting. ,,We leggen ons steeds meer toe op het beheer en bescherming van erfgoed. We willen een vangnet zijn voor eigenaren die bijvoorbeeld het onderhoud niet meer kunnen betalen of die erfgoed willen afstoten.’’ Het doel daarbij is om het erfgoed waar mogelijk voor het publiek open te stellen.

Vrijwilligers moeten het doen

Veel van de molens worden nu door lokale stichtingen beheerd en geëxploiteerd of door ondernemers gehuurd. Zowel Coevorden als Het Drents Landschap wil daar niet aan tornen, stelt Van der Velden. ,,Wij nemen het eigenaarschap over, maar hebben die mensen juist hard nodig om de molens in bedrijf te houden. Wij zijn eigenaar op afstand; de plaatselijke vrijwilligers moeten het doen. We willen hen daar natuurlijk wel bij helpen.’’

De onderhandelingen met Coevorden gaan onder meer over de hoogte van de ‘bruidsschat’, een eenmalige vergoeding die de stichting van de gemeente verlangt om het toekomstig onderhoud mee te betalen. Die vergoeding wordt in het nog jonge Fonds Onrendabele Monumenten Drenthe gestopt.

Ook het moment van overdracht is nog onderwerp van gesprek. ,,Het is voor ons een enorme opgave om zeven molens ineens in bezit te krijgen’’, vertelt Van der Velden. ,,Daarom willen we ze graag gefaseerd overnemen.’’


Geert Roeles, voorzitter van Molenstichting Drenthe, reageert op deze ontwikkeling:

De molens zijn bij het Drentse Landschap in even goede handen als bij de gemeente Coevorden. Molenstichting Drenthe vindt het belangrijk dat de molens als cultureel Erfgoed behouden blijven. In het voorjaar is het Drentse Landschap eigenaar geworden van meerdere Drentse molens, waaronder een molen die onze stichting in eigendom had. Wij hebben er alle vertrouwen in dat de molens bij de stichting in goede handen zijn.