Nieuwe roeden voor de Juffer

In april start de bouw van nieuwe wieken voor molen De Juffer in Gasselternijveen. De Juffer staat samen met 47 andere molens in ons land al een jaar stil omdat de de stalen balken – de roeden – van de wieken uit meerdere delen bestaan. Twintig jaar geleden was dat een handige uitvinding, maar die constructie bleek uiteindelijk niet veilig. Bij alle molens met zulke roeden moeten de wieken compleet vervangen worden. Ze krijgen dan weer gewone roeden: helemaal uit één stuk staal.

Veel roeden en weinig bouwers

Maar roeden bouwen is geen dagelijks werk en er zijn maar een paar molenbouwers in Nederland die dat doen. Die molenbouwers moeten in korte tijd ineens een kleine honderd roeden gaan leveren en bevestigen. Die voor De Juffer worden in april geconstrueerd en gelast. Daarna moeten de oude wieken van De Juffer worden gehaald en de nieuwe worden ingehangen en afgewerkt. Een monsterklus.

Stilstand is achteruitgang

Het gaat nu ook wel tijd worden dat De Juffer aan de beurt is vinden de Gasselternijveensche molenaars. De Juffer staat nu een jaar stil en dat is niet goed voor een molen. “Alle mechaniek is met de wieken verbonden, dus niks kan draaien. We verplaatsen zelf wel handmatig de kap en daarmee de richting van de wieken, want anders komt alles muurvast te zitten door het enorme gewicht van de kap op de rest van de molen”, vertelt Ab de Beer. Hij is al meer dan veertig jaar molenaar op De Juffer.

Logisch gevolg: minder bezoekers

Molenaar Fred Mijnhart: “Het is ook niet goed voor het bezoek. Omdat we niet draaien hebben veel minder aanloop gehad. Logisch, want mensen willen een draaiende molen zien.”
Of de molen weer klaar is om te draaien tijdens het 150-jarig Oostermoerfeest in juli is nog maar de vraag. Lees het hele artikel van Serge Vinkenvleugel op www.rtvdrenthe.nl