Paisermeul

De Paiser Meul in Peize

Molenaar(s): Roelant van Eijk (met nog een enkele vrijwilliger Jacob die in Peize woont)

Wat is er bijzonder aan de molen?

De molen heeft een bovenwiel en bonkelaar met kammen (tanden) onder 45 graden, in plaats van recht en haaks. Ondanks de verandering van zelfzwichting naar oud-Hollands, waren de onderdelen van de zelfzwichting bewaard gebleven, zodat die weer geïnstalleerd konden worden (zie hieronder).

De molen staat behoorlijk centraal in Peize, maar door de stellinghoogte van 8,90 m en afwezigheid van hoogbouw in de buurt, heeft de molen een heel aanvaardbare biotoop.
Sinds 2016 is de molen in handen van Het Drentse Landschap. De benedenverdieping is verhuurd aan een plaatselijke bakker, Rolf Koning, die alles met desem (dus zonder gist) bakt. Op vrijdagmiddag en zaterdag is zijn winkel open, ook voor zelfbakproducten.

Zijn er bijzondere feiten over de geschiedenis van de molen?

Rond 1850 stond er al een pelmolen, die later afgebrand is. De huidige molen in rond 1898 gebouwd en heeft twee maalkoppels, die beiden (weer) maalvaardig zijn.
De molen was oorspronkelijk met zelfzwichting uitgevoerd, en later in 1936 ‘verdekkerd’.
Bij een restauratie in 1972/73 voorzien van oud-Hollands gevlucht.
In 1980 is de zelfzwichting, met oud-Hollandse voorzomen, weer in ere hersteld. Op de buitenroede zijn ook remkleppen aangebracht en daarmee draait de molen tot op heden.

Wanneer is de molen te bezichtigen?

Momenteel wordt er op vrijdagmiddag en zaterdag gedraaid. Bezoekers zijn dan welkom.

Zie ook: www.depaisermeul.nl