Bron: Dagblad van het Noorden, 28-12-2016
HAVELTE: De provincie Drenthe trekt 43.000 euro uit voor het ‘Masterplan Drentse Molens’ waarmee Molenstichting Drenthe de molens weer op de kaart wil zetten. Halverwege 2017 moet het plan af zijn.
Geert Roeles, voorzitter van Molenstichting Drenthe, blikte tijdens de eindejaarsbijeenkomst in de Havelter molen terug op het molencongres van mei dit jaar. Daar sprak de Twentse hoogleraar Gert-Jan Hospers. De sociaal geograaf is gespecialiseerd in city- en regiomarketing en adviseerde de werktuigen in te zetten als toeristische attractie. Want meer toeristen betekent ook meer inkomsten. En dat geld is broodnodig om de molens draaiende te houden.
Meer dan alleen geld nodig
,,Het reguliere onderhoud kost jaarlijks tussen de 15.000 en 20.000 euro’’, licht Harm Jansen toe. Hij is voorzitter van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars en volgens hem moet er actie worden ondernomen omdat de molens anders dreigen te verdwijnen. Maar om de werktuigen op de kaart te zetten, is meer nodig dan alleen geld. In totaal telt Drenthe bijna veertig molens. En de eigenaren en de molenaars moeten meer samenwerken.
Bijvoorbeeld door het gelijktrekken van de openingstijden. ,,Het komt te vaak voor dat toeristen aan een dichte deur rammelen’’, zegt Roeles. Het masterplan moet een soort draaiboek worden om dit te voorkomen.
In de eerste maanden van 2017 kan iedereen in Drenthe die betrokken is bij een molen, meepraten over het plan. Roeles: ,,We hebben de provincie opgedeeld in vier regio’s: Zuidoost-, Zuidwest-, Midden- en Noord-Drenthe. Daar gaan we bijeenkomsten houden om het raamwerk op te zetten.’’
Jeugdige molenaars
Jansen neemt alvast een voorschot op wat er in het handboek moet komen: ,,We moeten meer jongeren werven die molenaar willen worden.’’ Want de ambachtslieden zijn volgens Jansen ook ambassadeurs die mensen enthousiast moeten maken. ,,Als die verdwijnen, dan worden ook minder mensen geprikkeld om een molen te bezoeken.’’
Maar welke jongere zit nou te wachten om een vrijwillige molenaar te worden? Een opleiding duurt twee tot drie jaar. ,,Daarom zijn wij in Drenthe bezig om een opleiding tot molengids op te zetten die laagdrempeliger is’’, zegt Jansen.
Foto: Sven Jach