Rolder molen(tje) zonder molenaar

Het is misschien wel het allermooiste molentje in de gemeente Aa en Hunze, de molen op de brink in Rolde. Maar de wieken van de charmante grondzeiler draaien niet meer zo hard. De molen zit zonder molenaar.

Vaste molenaar gezocht

Bovenop een berg, aan de rand van de brink in Rolde, steken de wieken van de molen in het dorp fier in de wind. Petra Timmenga, algemeen vrijwilligster bij Stichting Aa en Hunze Molens staat ernaar te kijken. „Het is een echte blikvanger, hè”, zegt ze.

Molenaar-instructeur Henk Wilms knikt bevestigend. „Ik mag het eigenlijk niet zeggen als instructeur, maar inderdaad. Zo schattig en compact als de molen in Rolde zijn er niet veel.”

Des te treuriger is het dat de wieken van de charmante grondzeiler niet meer zo hard draaien. De molen – gebouwd in 1873 – heeft geen vaste molenaar meer.

Jarenlang bestierde het echtpaar Nico en Wilma van den Broek de molen, maar het stel besloot 1 oktober terug te keren naar Noord-Brabant. Een groot verlies voor de molenaarswereld, zegt Wilms. “Nico en Wilma waren heel actief. De molen in Gieten bestierden ze ook, maar daar hebben we inmiddels een nieuwe molenaar voor gevonden.”

Lees het volledige artikel op www.dvhn.nl.