Sfeervolle eindejaarsbijeenkomst

In de Havelter molen was het woensdag 28 december een drukte van belang. Een kleine veertig mensen uit de Drentse molenwereld kwamen bij elkaar. Een aantal mensen was er al vroeg bij om de molen goed te kunnen bekijken.

Sprekers

Arend Zanting, voorzitter van de Havelter molenstichting, verwelkomde de bezoekers in de Molenschuur. Die schuur is een sfeervolle aanbouw aan de molen die in 2012 gereed gekomen is. Volledig ingericht, in gebruik als winkeltje en geschikt voor verhuur. Geert Roeles, voorzitter van Molenstichting Drenthe, liet in zijn speech weten dat de Provincie geld beschikbaar heeft gesteld voor het Masterplan Drentse molens, blikte terug op het molencongres, de goede contacten die er zijn met andere organisaties en riep iedereen op donateur te worden. Ook het ontvallen van oud secretaris Tiem Homan werd aangestipt. Harm Jansen, voorzitter van het Drentse Gilde, had een duidelijk verhaal: jaarlijkse onderhoudskosten zijn steeds moeilijker op te brengen vanwege de terugtredende overheid en er zijn zorgen over het dalende aantal molenaars. Er zijn te weinig jongeren die de opleiding volgen. Het Gilde werkt aan een plan om te zorgen dat er meer mensen starten en dat er minder molenaars in opleiding afhaken.

Napraten

Koos van der Kuijl had nog een verrassing in petto. Hij overhandigde zijn ‘maalboekje’ van lang geleden aan de Havelter molen. Privé-eigendom, maar nu in handen van de Havelter molen, vanwege de historische waarde.

Het maalboekje en de verhalen van de sprekers: genoeg stof om over te praten bij de aansluitende borrel. De catering was goed geregeld: borrel, borrelhapjes en oliebollen. Dank aan de vrijwilligers van de Havelter molen, het was goed voor elkaar! De redactie van Stellingnieuws, organisator van de bijeenkomst, kijkt terug op een geslaagde middag.

Pers

Sven Jach van het Dagblad van het Noorden was ook aanwezig en heeft een mooi verslag geschreven van de middag. In het verslag wordt meer verteld over het Masterplan en staan Harm Jansen en Geert Roeles samen, op de stelling, op de foto.  Het artikel staat ook op deze site. Onderstaand een paar foto’s met een impressie van de middag.

Wij wensen u fijne Winterdagen en een goed nieuw (molen)jaar!