Sloop op terrein Zeldenrust gestart

Bij molen Zeldenrust in Zuidbarge wordt volop gesloopt. De molen zelf blijft fier overeind, maar de bedrijfspanden en het woonhuis op het terrein bij de molen worden weggehaald.

Ruimte om te wonen

In Stellingnieuws van mei schreven we al een artikel over de plannen bij de molen. Op het terrein was een tuincentrum gevestigd, maar wegens gebrek aan opvolging en kopers zijn er nieuwe plannen ontwikkeld.  Er komen een vijftal woningen in landelijke stijl, type Saksische boerderij met lage kap.  Na de sloop komt het bouwrijp maken van het terrein. De verwachting is dat de bouw van de woningen nog in 2016 start.

Molenbiotoop

De woningen worden zo gesitueerd dat de molen zo min mogelijk last heeft van windblokkade en bovendien dat de molen vanuit alle kijkrichtingen goed zichtbaar zal zijn. Door deze opzet is en aan- en afvoer van de wind gegarandeerd, zodat de molen kan blijven draaien. In het bouwplan is een goede biotoop voor de molen gewaarborgd.

Bewoners van de nieuwe woningen hebben volop zicht op een molen die regelmatig zal draaien met molenaar Jan Omvlee. Onderstaand een foto van voor het slopen en een illustratie van het plan.

Zeldenrust situatie begin 2016

Saksische boerderijen bij molen Zeldenrust Zuidbarge

Ontwerp: Bram Markerink Bouwkunst. Van de plannen is ook een YouTube-filmpje gemaakt.

Website Molen Zeldenrust: www.zuidbarge.nl/molenzeldenrust