Spekpannenkoek

Een recept van molen Noordenveld in Norg

Bereiden

  • Laat de boter in een koekenpan smelten. Schep beslag in de pan en laat het mooi uitvloeien.
  • Verdeel over het beslag 4 plakjes bacon of ontbijtspek en bak de pannenkoek aan beide zijden lichtbruin. De smaak van spekpannenkoeken komt het beste tot zijn recht, als ze worden geserveerd met stroop.

Tips

  • Het beslag wordt luchtig als de melk vervangen wordt door bier.
  • Pannenkoeken krijgen een speciale smaak als er een scheutje wijn of suikervrij vruchtensap aan het beslag wordt toegevoegd.
  • Voor het beste bakresultaat: roer het beslag voor het bakken van ieder pannenkoek even door.
  • Het lekkerste beslag wordt de dag voorafgaande aan het bakken gemaakt.
  • Om de pannenkoeken gelijkmatig bruin te laten worden, moet de pan tijdens het bakken zo nu en dan worden geschud.

Ingrediënten

1 kilogram pannenkoekenmeel
5 dl. melk
2 eieren
5 dl. lauw water
1 mespuntje zout
boter om in te bakken
24 plakjes bacon of ontbijtspek

Mijn favoriete pannenkoek

Dit recept komt uit het boekje Mijn favoriete pannenkoek. Dit is een boekje dat een aantal jaren uitgegeven is ter gelegenheid van de 25ste Drentse Molendag. Elke Drentse molen heeft een speciaal recept aangeleverd. Bovenstaand plaatje is een pagina uit het boekje.

Het boekje is samengesteld door Nico van den Broek van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. De foto’s zijn van Willem Jans.

Bekijk ook het basisrecept voor pannenkoek uit het boekje.