Spinaziepannenkoekjes

Een recept van De Eendracht Gieterveen

Bereiden

  • Maak allereerst het pannenkoekenbeslag.
  • Bak de pannenkoeken aan beide kanten goudbruin.
  • Klop voor de vulling de ricotta, spinazie, uitgeperste teentjes knoflook, peterselie, basilicum, Parmezaanse kaas, olijfolie, wat zout en wat versgemalen peper tot een glad mengsel.
  • Vul hiermee de pannenkoeken, vouw deze tot een driehoek en leg deze dakpansgewijs in een ovenschaal.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Smelt voor de bechamelsaus de boter in een steelpan, voeg al roerend de gezeefde bloem toe en blijf roeren toe een gladde roux ontstaat die net loslaat van de bodem van de pan.
  • Verwarm de melk in een andere pan tot het kookpunt.
  • Neem de pan van het vuur, voeg geleidelijk de hete melk toe aan de roux, onder voortdurend roeren.
  • Klop daarna met een garde het geheel tot een gladde saus.
  • Zet de pan weer op het vuur en roer nu met een houten lepel tot sausdikte.
  • Voeg nootmuskaat en zout toe. Voeg tot slot de geraspte kaas toe en blijf roeren tot een gladde saus.
  • Giet de saus over de gevulde pannenkoeken. Bestrooi het met geraspte kaas en bak de ovenschotel in de hete oven in 20 à 25 minuten goudbruin.

Eet smakelijk!

Ingrediënten

75 gram pannenkoekenmeel
2 dl melk
5 eieren
zout en versgemalen peper
75 gram gesmolten boter
boter of olie voor het bakken
250 gram ricotta
100 gram spinazie (diepvries)
2 teentjes knoflook
1 eetlepel fijngehakte peterselie
1 eetlepel fijngehakte basilicum
50 gram geraspte Parmezaanse kaas
1 eetlepel olijfolie

Voor de saus:
50 gram boter
50 gram bloem
5 dl melk
nootmuskaat
geraspte kaas naar smaak

Mijn favoriete pannenkoek

Dit recept komt uit het boekje Mijn favoriete pannenkoek. Dit is een boekje dat een aantal jaren uitgegeven is ter gelegenheid van de 25ste Drentse Molendag. Elke Drentse molen heeft een speciaal recept aangeleverd. Bovenstaand plaatje is een pagina uit het boekje.

Het boekje is samengesteld door Nico van den Broek van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. De foto’s zijn van Willem Jans.

Bekijk ook het basisrecept voor pannenkoek uit het boekje.