Uut het Drens Archief

Yder molen / De windlust te Yde.

In de beeldbank van het Drentsarchief vonden we een foto van een prachtig molentje. Een molen uitgevoerd met zelfzwichting en Dekkerspleetwiek op de binnenroede.

Op de database van verdwenen molens vinden we de volgende tekst:

In 1896 is de molen te Yde gebouwd door molenmaker Ritzema uit Haulerwijk, met onderdelen van de Groningse molen uit Huizinge.

De molen was voorzien van zelfzwichting. In 1932 werd de binnenroe voorzien van de Dekker stroomlijnbekleding. De buitenroede hield de oud-Hollandse windborden. Hoewel de wind gratis was, liet deze het ook wel eens afweten op de hei, en werd er dus een 12 PK petroleummotor met een eigen koppel stenen bijgebouwd door Euving, die de molen kort na de bouw overnam van Hendrika Brouwer en Hendrik Smit. Euving die ook boer was, woonde naast de molen.
In 1951 kwam de molen in handen van de familie Van Benthem die afkomstig waren uit Vollenhove. De wieken draaiden voor het laatst in 1952, het jaar dat de molen buiten bedrijf werd gesteld.
In 1957 verdween de stelling, en in 1961 is door een misverstand op een bouwtekening de sloop van de molen goedgekeurd door de gemeente.
Onderdelen van de molen zijn door molenmaker Medendorp uit Zuidlaren gebruikt bij een te bouwen molen in Canada. Nadat enkele balken waren doorgezaagd, kon d.m.v. een trekker de molen eenvoudig omgetrokken worden. Het enige wat er nog over is van de molen is de molensteen, die op het terrein ligt van het bedrijf van Van Benthem, de laatste eigenaar van de voormalige molen (richting Donderen).

Zie hier de link van het record op de database: https://www.molendatabase.org/molendb.php?step=details&nummer=611