Voorzitter Hollandsche molen in Nijeveen

Nico’s 100-molentoer na corona-stop weer met volle kracht vooruit. In blad molens nr. 138 op pagina 35 is te lezen dat Nico Papineau Salm, voorzitter van de Hollandsche molen, aan zijn ambitieuze “Nico’s 100-molentoer” was begonnen. In het betreffende artikel werd de Lisserpoelmolen bezocht.

Bezoek aan de Sterrenberg

Voor dinsdag 14 september stond de Nijeveense molen Sterrenberg in zijn molentoeragenda tijdstip 11.00 uur. Wij als de Nijeveense molenaars waren wel benieuwd of hij nu echt met de fiets naar de molen zal komen, in het artikel in Molens was Nico fietsend te zien.
maar inderdaad een waarheid als een koe, op een fiets van de Nederlandsche Spoorwegen arriveerde Nico bij de molen. Na een praatje met een kop koffie liet Nico zich informeren over de activiteiten in en rondom de molen plaats vinden, ook dat er eigen gemalen meelproducten worden verkocht.

Uitleg over zelfzwichting

Na de koffie heeft Nico de molen van binnen bekeken zelfs tot in de molenkap waar de tandwielen voor de krulinrichting goed zichtbaar zijn, na een technische uitleg hoe de windroos de molenkap op wind kruid, en hoe de kleppen van de zelfzwichting werkt, is Nico weer een stukje wijzer geworden.
Nu begrijpt Nico ook waarom er molenaars in de lande wel eens zeggen, dat de Nijeveense molenaars luie molenaars zijn want die hoeven niets te doen, wij denken dat ze jaloers zijn.

Roelof Kooiker