Zwaluw Oudemolen

Wat is er bijzonder aan de molen?

De molen staat sinds 1837 in het dorpje, streek eigenlijk, genaamd  Oudemolen. Er staan namelijk nog geen 30 woningen en telt in totaal  amper 75 inwoners. Rond het jaar 1400 wordt voor het eerst gesproken over een molen in Oudemolen.
Ooit heeft er een watergedreven molen gestaan, nabij of in het Oudemolense diepje. Resten van maalstenen zijn ter plaatse gevonden en liggen nu in het Drents museum te Assen. In de directe omgeving van de huidige molen heeft ooit een standerdmolen gestaan. Hierover is in de boeken nagenoeg niets terug te vinden.
Voor zover bekend is De Zwaluw altijd een korenmolen geweest waar tevens een tijdlang gerst gepeld kon worden. In de dertiger jaren van de vorige eeuw is er tevens een elektrische hamermolen geplaatst in een kelder. Hiervan is volgens overlevering veel gebruik gemaakt. 

Zijn er bijzondere feiten over de geschiedenis van de molen?

De molen is een eeuw lang, van 1880 tot begin 1980 in bezit geweest van de gebroeders Greving die in een keuterijtje bij de molen hebben gewoond. De molenaars maalden destijds voor de bakkers in de omgeving en voor de boeren die hun vee veel graan voerden.
Sinds 1980 heeft de gemeente Tynaarlo de molen in bezit en is vervolgens grondig gerestaureerd. Na de restauratie heeft de voormalig beroepsmolenaar nog enkele jaren tot op hoge leeftijd de molen voor de prins gedraaid, hierna is de molen tot pakweg 2010 draaiende gehouden door twee vrijwillig molenaars die na elkaar een periode molenaar zijn geweest. De laatste jaren beschikt De Zwaluw over een groepje vrijwillig molenaars die bij toerbeurt de molen laten draaien.
De Zwaluw is hoofdzakelijk een bezoekersmolen. Door zijn bijzondere ligging in het Nationaal Park Drentse Aa is deze molen een sieraad voor de omgeving. Bezoek komt van heinde en ver en De Zwaluw slaat men meestal niet over. De examencommissie van de Hollandse Molen heeft onze molen inmiddels ook ontdekt als examenmolen.

Bij de molen staat een schuurtje dat eveneens een rijksmonument is. Hierin bevindt zich een privé ruimte voor de molenaars met een kleine pantry en een toilet. 

Wanneer is de molen te bezichtigen?

In principe is de molen elke zaterdag open voor publiek en dikwijls ook op donderdag een dagdeel. Het actuele rooster van de dienstdoende molenaar staat ook op de website. Voor een persoonlijke kennismaking bent u van harte welkom.

www.oudemolendezwaluw.nl